Guvernul a şters datoriile istorice ale Poştei Române: 56 milioane euro

posta romanaGuvernul condus de Victor Ponta a scăpat Poşta Română de datoriile istorice pe care le avea de achitat la bugetul de stat. Printr-o hotărâre aprobată în şedinţa de miercuri, s-a decis ca datoriile companiei către stat, de aproximativ 56 milioane euro, să fie convertite în acţiuni.

Prin ştergerea datoriilor, Guvernul speră „să crească atractivitatea companiei” şi să găsească cel puţin un investitor interesat să preia pachetul majoritar al companiei Poşta Română.

„Având în vedere necesitatea finalizării cu succes a procesului de privatizare a C.N. Poşta Română S.A., apare ca fiind stringentă necesitatea de a identifica modalităţile de creştere a atractivităţii companiei. Astfel, (…) a fost identificată ca principală acţiune ce trebuie implementată – conversia în acţiuni a datoriilor istorice pe care compania le are la bugetul de stat”, explică Guvernul, în nota de fundamentare a hotărârii aprobate miercuri. Din acelaşi document reiese că, în total, compania are datorii la bugetul de stat de 242,5 milioane lei (aproximativ 56 milioane euro).

Aceeaşi metodă de ştergere a datoriilor a fost aplicată şi în cazul CFR Marfă, tot cu argumentul că investitorii nu sunt interesaţi să cumpere o companie cu datorii atât de mari.

Potrivit angajamentului cuprins în acordul cu FMI, privatizarea Poştei trebuia finalizată în vara acestui an, însă procedura a fost sistată în luna mai, în lipsă de investitori. „Când nu vine nimeni şi nu te întreabă nici cât costă caietul de sarcini, înseamnă că problema este în zona de datorii”, declara ministru Dan Nica, la momentul respectiv. Ulterior, termenul pentru vânzarea pachetului majoritar de acţiuni a fost prelungit cu un an, până în iunie 2014. De la 1 septembrie, au început şi restructurările de personal, în total 3.560 de angajaţi disponibilizaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.