Guvernul României pune Roşia Montană pe lista UNESCO

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunţat vineri că a luat decizia de reluare a procedurii includerii zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, scrie AGERPRES.

„În urma analizei şi consultărilor am luat decizia ca înscrierea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO să fie reluată. Notificarea va fi depusă azi”, a spus Gheorghiu în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la sediul Ministerului Culturii.

El a precizat că decizia a fost luată împreună cu premierul Ludovic Orban.

Joi, Orban a declarat că scrisoarea pe care Guvernul trebuie să o transmisă către UNESCO pe subiectul Roşia Montană este în analiză şi a precizat că termenul încă nu a expirat.

Orban afirma marţi că Guvernul PNL vrea înscrierea sitului Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, urmând să se consulte cu cei care reprezintă statul român în litigiul de la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile (ICSID).

Totodată, luni, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, afirma că procedura de includere în Patrimoniul UNESCO a zonei Roşia Montană trebuie reluată în mod clar, o decizie în legătură cu oportunitatea momentului reluării procedurilor de înscriere a dosarului urmând a fi luată la nivelul Guvernului.

Mihai Goţiu (USR), despre Roşia Montană: Am demonstrat, încă o dată, că împreună suntem o forţă

„Guvernul a decis, în ultimul moment, reluarea procedurii de includere a Roşiei Montane în UNESCO! Aceasta a fost una dintre solicitările pe care USR le-a inclus în protocolul cu PNL pentru a vota Guvernul Orban. USR a preluat, de fapt, solicitarea societăţii civile care s-a mobilizat de fiecare dată pentru a salva Roşia Montană. În ultimele zile, zeci de cetăţeni au semnat petiţii şi scrisori către premier, au ieşit în stradă, au afişat pancarte”, arată USR într-o postare pe Facebook. 

De asemenea, senatorul Mihai Goţiu precizează că includerea Roşiei Montane în UNESCO reprezintă doar un pas pentru transformarea acestei localităţi într-un model de dezvoltare durabilă.

„Am demonstrat, încă o dată, că împreună suntem o forţă care îi poate obliga pe decidenţii politici să-şi ţină cuvântul şi care poate schimba România. Vă mulţumesc tuturor celor care v-aţi implicat şi aţi avut încredere în noi, dar lupta merge mai departe. Pentru că includerea Roşiei Montane în UNESCO e doar un pas pentru transformarea acestei localităţi într-un model de dezvoltare durabilă, bazat pe valorificarea patrimoniului cultural şi natural excepţional din zonă”, a subliniat senatorul USR.

Mai multe organizaţii neguvernamentale, precum şi lideri politici au cerut Guvernului reluarea procedurii de includere a zonei Roşia Montană în Patrimoniul Mondial.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.