Guvernul României vrea interzicerea UBER și Taxify

Şoferii care practică UBER și Taxify vor fi amendaţi de fiecare dată când sunt prinşi datorită unui proiect de ordonanţă publicat vineri.

Uber şi Taxify nu îşi vor mai putea derula practic activitatea în România dacă Guvernul adoptă un proiect de ordonanţă publicat vineri.

Ministerul Dezvoltării propune ca toţi cei care transportă persoane în regim de taxi, dar nu au autorizaţie, să fie amendaţi la fiecare abatere, ceea ce ar face practic imposibilă derularea unei astfel de activităţi.

În prezent, cei prinşi sunt amendaţi dacă efectuează „în mod repetat” transport public, contra cost, în regim de taxi, dar fără autorizaţie. Amenda este între 1.000 lei şi 5.000 lei.

„Este dificil ca organele de control să probeze caracterul repetitiv al faptei, astfel încât să poată aplica sancţiunea”, motivează MADR proiectul, care elimină din legislaţie sintagma „în mod repetat”. Printre motive se mai arată că „activitatea de transport de persoane în regim de taximetrie cu încălcarea prevederilor legale determină consecinţe negative asupra strategiilor autorităţilor administraţiei publice locale în privinţa transportului public local, cu impact negativ asupra mediului înconjurător din cauza creşterii poluării„.

De asemenea, un alt motiv este şi acela că „impactul negativ asupra mediului concurenţial normal al activităţii operatorilor care sunt autorizaţi să presteze serviciul de taximetrie, având în vedere numărul limitat al autorizaţiilor care se eliberează la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale”.

În urmă cu două săptămâni, taximetriştii au protestat în faţa Guvernului, nemulţumiţi de concurenţa neloială pe care le-o fac platformele de car-sharing.

În acest moment, în România există peste 2,5 milioane de utilizatori activi pe aplicaţii de mobilitate urbană. Cel mai recent studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) arată că 100% dintre utilizatorii de aplicaţii de mobilitate urbană vor ca acestea să existe în continuare pe piaţa locală.

Românii arată un interes crescut pentru aplicaţiile de mobilitate urbană, utilitatea acestora fiind apreciată de 98% dintre respondenţi. Principalele avantaje pentru care utilizatorii chestionaţi consideră utile aplicaţiile mobile sunt: eficienţa, rapiditatea, siguranţa, calitatea serviciilor şi evaluarea comportamentului şoferului. 

Mai mult, aproximativ 80% dintre românii care folosesc aplicaţiile mobile de transport urban consideră că procesul de găsire a unei maşini ar fi mult îngreunat dacă acestea nu ar mai exista pe piaţa din România. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.