Habitat for Humanity Cluj a împlinit 18 ani și devine Asociația independentă Prima Dată ACASĂ

Gratie experientei acumulate in 18 ani, voluntarii asociației non-profit Habitat for Humanity Cluj s-au hotarat sa porneasca pe drumul lor si sa iasa de sub umbrela asociatiei-mama, devenind indepedenți cu acte in regula, într-o nouă asociație denumita PRIMA DATĂ ACASĂ – care va fi noua denumire a Habitat pentru Umanitate Cluj, fondată în 1999 pentru a construi locuințe simple, decente și accesibile ca preț pentru familiile cu venituri mici.

Monica Tomus – presedinte ACASA

După 18 ani de experiență în domeniul locuirii sociale, organizația din Cluj a decis să renunțe la statutul de afiliere cu rețeaua Habitat for Humanity International și să își continue activitatea independent, în parteneriat cu voluntarii și companiile locale care au susținut de ani întregi proiectele realizate în folosul familiilor aflate în situații dificile. „De ani întregi, numărul voluntarilor locali l-a depășit cu mult pe cel al voluntarilor internaționali care veneau la Cluj pentru a construi sau renova locuințe. Implicarea companiilor din Cluj în comunitatea din care fac parte a ajuns, de asemenea, la un nivel incomparabil cu cel de acum 18 ani. Credem că noul nostru drum este un pas firesc al unei organizații ajunse la maturitate, pe care pornim cu încredere în forța și disponibilitatea comunității clujene de a ajuta și de a contribui la rezolvarea propriilor probleme. În plus, statutul de organizație independentă ne oferă libertatea de a încheia noi parteneriate și a găsi noi soluții pentru problema tot mai complexă a locuirii”, spune Monica Tomuș, președintele asociației.

Schimbarea denumirii nu va afecta modul de lucru al organizației, care va continua să construiască și să renoveze locuințe simple și accesibile. „Asociația Acasă va respecta toate angajamentele asumate sub numele Habitat pentru Umanitate Cluj în fața familiilor-partener, a companiilor care ne susțin, a donatorilor individuali și a voluntarilor. Misiunea noastră rămâne ca fiecare familie să aibă o locuință decentă, iar lucrând independent vom avea libertatea de a încheia noi parteneriate și a descoperi noi oportunități de a ajuta”, explică Horea Jurcan, director executiv.

Trei alte organizații din rețeaua Habitat for Humanity România, respectiv cele din Beiuș, Rădăuți și Pitești, au luat aceeași decizie de a își continua activitatea independent și își vor face publice propriile planuri în perioada următoare, în timp ce activitatea Habitat for Humanity International va continua prin intermediul biroului național din București și a altor filiale.

Asociația Acasă va funcționa ca un ONG independent, însă va colabora la nivel internațional cu Youth Build, un program care urmărește să califice tinerii din comunități vulnerabile în meserii căutate pe piața muncii, inclusiv în domeniul construcțiilor. Programul Youth Build include și o componentă de „infrastructură socială”, prin care se urmărește construcția sau renovarea de locuințe și de spații deschise comunității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.