Horia-Roman Patapievici își lansează vineri la Cluj ultimul său volum

Vineri, 5 iunie, ora 18.00, Librăria Humanitas din Cluj (str. Universităţii nr. 4) va fi gazda unei întâlniri cu Horia-Roman Patapievici prilejuită de apariţia volumului „Partea nevăzută decide totul” şi a primului volum din seria de opere Ezra Pound, „Poezii 1908–1920”, selecţie, îngrijire de ediţie, cronologie, introducere şi comentarii de Horia-Roman Patapievici.

horia roman patapievici la cluj

La eveniment vor participa, alături de Horia-Roman Patapievici, Ruxandra Cesereanu, Adrian Papahagi, Corin Braga şi Lidia Bodea, directorul general al Editurii Humanitas.

Evenimentul va fi urmat de o sesiune de autografe.

Fragment – Partea nevăzută decide totul

Tot sensul vieții noastre poate fi gândit ca o aducere la vizibilitate, prin felul nostru de a vedea, a părții de nevăzut din lume şi din fiecare.

Fiecare dintre eseurile cuprinse în acest volum pune în lumină sau celebrează o formă de nevăzut. Nu este nevăzutul suprasensibil ori extrasenzorial. Nu e nimic mistic în nevăzutul de care vorbesc și nimic mistagogic în felul în care îl invoc. Nevăzutul nu e o opțiune. Nevăzutul este aici, lângă noi, în noi, ca un dat inconturnabil al lumii și al naturii noastre. Suntem în el predați lui cu totul, așa cum suntem predați apei, când ne scufundăm, ori aerului, când ne regăsim respirația.

Singularitatea condiției noastre constă în faptul că partea nevăzută, în viața noastră, decide totul, în situația în care singurele dovezi ale nevăzutului de care depindem stau în văzutul după care fugim, ori de care fugim, ori pe care îl pierdem.

„La început, esenţa umanităţii europene a fost a unui om care se refugia dintr-un dezastru: gestul fondator constă în faptul că, în Eneida, eroul nu a părăsit Troia distrusă de flăcări singur, ci împreună cu esența trecutului său. Enea îl ducea în spinare pe bătrânul său tată, Anchise, care, la rândul lui, purta cu el larii și penații strămoșilor.

Această imagine a fost cifrul simbolic al Romei și, ori de câte ori s-a reinventat, a fost și cifrul simbolic al Europei.” (Horia-Roman PATAPIEVICI)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.