În România s-a descoperit fosilele unui nou tip de reptilă zburătoare

fosileOamenii de ştiinţă susţin că au descoperit în România oasele fosilizate ale unui nou tip de pterozaur, o reptilă zburătoare din perioada dinozaurilor, care a trăit în urmă cu circa 68 de milioane de ani şi care avea o anvergură a aripilor de aproape 3 metri, relatează LiveScience.com.

Fragmentele de schelet ale acestui pterozaur de talie medie au fost descoperite la Sebeş-Glod în Bazinul Transilvaniei, care este faimos pentru varietatea bogată de fosile din Cretacicul Târziu, printre care se numără cele de crocodilomorfi (rude străvechi ale crocodililor), mamifere, ţestoase şi dinozauri ca sauropodul pitic Magyarosaurus Dacus.

Specialiştii susţin că descoperirea aduce noi dovezi în dezbaterea privind stilul de viaţă al pterozaurilor din grupul Azhdarchidae.

Pterozaurii au trăit printre dinozauri şi au dispărut aproximativ în aceeaşi perioadă cu aceştia, dar nu erau dinozauri. Ei sunt uneori numiţi, din greşeală, pterodactili, care descrie de fapt doar primul gen de pterozaur descoperit de oamenii de ştiinţă în secolul al 18-lea. Pterozauri mici au apărut în perioada Triasicului, în urmă cu circa 230-200 de milioane de ani. Ulterior, în timpul Jurasicului şi Cretacicului, au început să se dezvolte forme mai avansate de reptile zburătoare, precum familia Azhdarchidae.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.