Încep Zilele Filmului Maghiar la Cluj. Zeci de producții la Cinema Victoria și Cinema Arta timp de 5 zile

Zeci de filme vor rula între 5 și 9 octombrie în cadrul Zilelor Filmului Maghiar / Filmtettfeszt 2022. Roller-coastere emoționale, dileme morale, situații absurde și distractive și momente pline de veselie îi așteaptă pe iubitorii de filme ce doresc să vizioneze cele mai bune filme maghiare ale anului trecut, dar și curiozități din istoria filmului sau să întâlnească creatorii acestora.

De asemenea, la Zilele Filmului Maghiar vor fi difuzate și filme pentru cei mici, documentare, scurtmetraje, dar va avea loc și o petrecere cu DJ. Festivalul se va desfășura în 19 localități din Transilvania, iar filmele vor fi proiectate în 26 de săli.

Intrarea la toate proiecțiile este gratuită și fiecare film va beneficia de subtitrare în limba română. Biletul cu valoare zero se obține (preferabil în avans) de la casieria Cinema Victoria sau casieria Cinema Arta (în funcție de proiecția aleasă).

În cadrul festivalului vor fi proiectate 10 lungmetraje noi, producții maghiare recente, patru capodopere ale cinematografiei maghiare, trei documentare, scurtmetraje și zece filme participante la Filmgalopp, competiția filmelor maghiare din Transilvania. Vor rula filme de artă produse în Ungaria, premiate la importante festivaluri internaţionale de profil.

Deschiderea oficială a Filmtettfeszt va avea loc miercuri, 5 octombrie, de la ora 18:00 la cinema Victoria, cu proiecția filmului Șase săptămâni, regizat de Noémi Veronika Szakonyi și care ne spune povestea unei adolescente care rămâne însărcinată și trebuie să aleagă între a păstra copilul sau a-și continua cariera de jucătoare de tenis de masă.

Cinefilii sunt așteptați cu o selecție variată de filme. Printre lungmetrajele ediției prezente se numără coproducția slovaco-ceho-ucrainiană 107 Mame (Cenzorka / Cenzor), regizată de Péter Kerekes, care prezintă deținuții și paznicii unui penitenciar pentru femei din Odessa, Ucraina. În centrul filmului regăsim două femei: pe Lesia, condamnată la 7 ani cu puțin timp după nașterea fiului ei și pusă în fața unei decizii dificile, respectiv pe Irina, care lucrează de partea cealaltă a gratiilor, fiind confidenta și prietena multora din clădire, dar a cărei viață seamănă adesea cu a celor care-și ispășesc acolo pedeapsa. Filmul a primit premiul de cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Veneția și este propunerea Slovaciei pentru Premiile Oscar.

Lungmetrajul Tandrețe (Szelíd) regizat de László Csuja și Anna Nemes a avut premiera la Sundance și a fost premiat la Festivalul Internațional de Film de la Cleveland, Palic și Bruxeles și prezintă povestea Edinei, o culturistă care trăiește împreună cu antrenorul ei, Ádám. Ca să câștige campionatul mondial, Edina trebuie să facă mari sacrificii. Între timp, intră într-o relație ciudată cu un bărbat misterios. Întâlnirea celor doi schimbă toate lucrurile în care femeia a crezut vreodată.

Haita noastră (Külön Falka), regizat de Hajni Kis, film care a câștigat premiul cel mare la Vukovar, două premii ale juriului și premiul publicului la Riviera International Film Festival și premiul pentru cel mai bun actor la Bosphorus Film Festival, va fi și el prezent la Filmtettfeszt. Filmul ne spune povestea lui Niki, o fetiță în vârstă de 12 ani, la începuturile adolescenței, care locuiește cu bunicii ei. Când Niki află că tatăl ei, Tibor, a fost eliberat din închisoare, îl vizitează în ciuda tuturor interdicțiilor, iar cei doi încep să se apropie.

În cadrul Zilele Filmului Maghiar vor fi prezente și trei documentare, dintre care două realizate de regizori din România. Nu există Transilvania fără păduri (Erdők nélkül nincs Erdély), regizat de Attila Szabó, estecontinuarea filmului Povești de un verde-otravă, în care Hans Hedrich, activistul de mediu pe jumătate maghiar, pe jumătate sas, se întoarce cu trei colegi pentru a lupta împotriva tăierilor ilegale de păduri, a hoților de lemn, a corporațiilor gigantice care îi sprijină și a autorităților corupte. Filmul prezintă cele întâmplate din 2015 până azi. Ușa din spate a socialismului (A szocializmus hátsó bejárata), regizat de László Csibi, descrie perioada anilor de dinainte de 1989 așa cum a fost percepută ea de reprezentanții maghiari ai mass media, membri ai structurilor politice și oameni de cultură care au activat în timpul comunismului. Bazându-se pe istorisiri personale, amintiri și întâmplări, filmul descrie și analizează situații în care oamenii au experimentat (auto)cenzura în contextul „Epocii de Aur” ceaușiste.

În categoria Capodopere Maghiare cinefilii vor putea viziona filmele Piatra de Pavaj fluierătoare (1971, r. Gyula Gazdag), Fotbal de Păianjeni (1976, r. János Rózsa), Film de dragoste (1970, r. István Szabó) și Femeii eschimose îi este frig (1984, r. János Xantus). La proiecții vor fi prezenți și regizorii și actorii acestor filme (Gyula Gazdag, János Rózsa, Judit Halász).

După proiecția filmului Femeii eschimose îi este frig de la Cinema Arta, va urma un DJ-session al artistului clujean Dávid Sugár – vineri, 7 octombrie, de la ora 21:00.

Selecția de scurtmetraje din acest an are ca partener Friss Hús / Carne proaspătă, cel mai prestigios festival internațional de scurtmetraje din Ungaria. Selecția include cele mai bune filme de la ediția din acest an a festivalului de la Budapesta, inclusiv unele care au avut premiera internațională la Sarajevo sau la Annecy.

Cei mici sunt așteptați și ei la cinema! Pentru ei organizatorii au pregătit animația Arcușorii și… fie ce-o fi (A kuflik és az Akármi) și filmul Jos mâinile de pe tata! (El a kezekkel a papámtól).

Un alt punct important din programul festivalului este Filmgalop, competiția documentarelor maghiare din Transilvania. Anul acesta 10 tineri talentați își vor prezenta creațiile.

Premiul Mânzul Șarg, acordat anual în cadrul Zilelor Filmului Maghiar, va fi primit de actorul Hatházi András, care a activat o lungă perioadă și la Cluj.

Proiecții la Zilele Filmului Maghiar vor avea loc – cu ajutorul co-organizatorilor locali – și în alte 18 orașe din Transilvania: Oradea, Sibiu, Brașov, Timișoara, Târgu Mureș, Arad, Satu Mare, Baia Mare, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc, Covasna, Diosig, Gherla, Gheorgheni, Săvădisla, Salonta, Târgu Secuiesc.

Informații detaliate despre programul Zilelor Filmului Maghiar și despre filmele din cadrul acestuia găsiți la adresa www.ro.filmtettfeszt.ro/

Festivalul este organizat de asociația clujeană Filmtett și se află la ediția 22.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.