Innovation Labs 2017 Cluj-Napoca și-a desemnat cei 7 finaliști

Innovation Labs Cluj-Napoca 2017, programul de mentorat și dezvoltare pentru tinerii pasionați de tehnologii creative și antreprenoriat, și-a desemnat finaliștii în cadrul evenimentului Demo Day din Cluj-Napoca, desfășurat marți seară la Impact Hub Cluj-Napoca. deliverMe, BeeByte, eyeSight, SoftSchool, AudioChallenge, WhiteRCPT si Agatron sunt echipele care au convins juriul și publicul cu produsele lor și vor participa pe 22 mai 2017 la evenimentul Demo Day din București, alături de finaliștii din București, Iași, Sibiu, Timișoara și Alba Iulia. Echipele participante s-au bucurat, pe durata programului susținut de Asociația Tech Lounge și Simplon Romania, de sprijinul partenerilor programului: Orange, Carrefour, BRD Groupe Société Générale, Enel, precum și al partenerului strategic The Romanian-American Foundation.

Innovation Labs este un accelerator ancorat în Universități românești de prestigiu din București, Cluj, Iași, Sibiu, Timișoara și Alba Iulia, care adaugă educației tehnice IT&C dimensiunea dezvoltării de produs, pentru care absolvenții din România se bucură de o recunoaștere globală. Pe tot parcursul programului, tinerii au împărtășit experiențele unor antreprenori sau oameni de business de succes, explorând ecosistemul antreprenorial românesc. În plus, li s-au oferit tehnologii de ultimă generație pentru dezvoltarea produsului, prin intermediul partenerilor programului.

La Demo Day Cluj-Napoca au fost prezente echipele selectate în cadrul primei etape de selecție din acest program, respectiv Hackathon-ul din Cluj-Napoca, desfășurat în 11-12 martie 2017. Echipele selectate pentru Hackathon au rămas să lucreze după amiaza și peste noapte la realizarea unui prototip viabil și persuasiv, prezentat în a doua zi a evenimentului. Juriul a avut misiunea dificilă de a selecta cele mai credibile idei de produs cu potențial disruptiv, alegând astfel echipele care vor continua dezvoltarea prototipurilor în etapa de mentorat și dezvoltare a prototipului inițial către un produs cu aplicații reale in piață.

Spre exemplu, pentru direcția Smart City susținută de Orange, echipa Softschool oferă o soluție completă de management educațional care conectează elevii, autoritățile, părinții și angajatorii și răspunde nevoilor lor specifice de informare și comunicare. Platforma Softschool este structurată în 4 module principale destinate activităților specifice instituțiilor de învățământ. Principalele servicii oferite prin modulele softschool.ro pentru părinți sunt următoarele: orarul elevilor, posibilitatea vizualizării online a notelor și a absențelor, notificări prin e-mail, cât și prin SMS cu situația școlară, grafice cu evoluția elevului, notificări în timp real către părinți prin e-mail și SMS. Pentru cadrele didactice, serviciile oferite includ un generator de orar școlar, rapoarte școlare de orice tip, pentru uz intern sau pentru inspectorat, situații școlare în timp real.

Pentru direcția de Agriculture, echipa BeeByte aduce tehnologia în apicultură oferind soluții hardware și software pentru monitorizarea stupilor și a condițiilor de mediu. Aplicația ajută apicultorii să colecteze date, să le analizeze și să comunice între ei pentru a-și optimiza activitatea și a preveni problemele. BeeByte se adresează mai ales fermelor apicole foarte mari și dă posibilitatea managerilor de stupină să acționeze pro-activ. Nu există pe piață o altă soluție care să integreze toate funcționalitățile pe care le oferă aplicația, iar un alt avantaj competitiv al produsului îl reprezintă gradul foarte ridicat de accesibilitate al interfeței cu utilizatorul. Produsul pentru stupine medii și mijlocii este în stadiu finalizat, iar cel pentru stupine mari este în curs de dezvoltare.

Pe directia de Health&Lifestyle, EyeSight aduce o soluție inovativă pentru tratamentul ambliopiei și al strabismului prin intermediul realității virtuale. În prezent, tratamentul acestei afecțiuni se face prin intermediul televizoarelor 3D și al unor sisteme de control a mișcării. Produsul EyeSight propune o soluție mai interactivă și mai stimulantă, similară unei experiențe de gaming. Față de alte soluții de pe piață, produsul este mai versatil – ocupă mai puțin spațiu, este prietenos cu copiii și scade numărul de efecte adverse ale tratamentelor actuale.

În martie 2017, peste 450 de tineri s-au înscris în Hackathoanele Innovation Labs, fiind alese la final 63 de idei de produse digitale pentru programul de mentorat. În Hackathoane au intrat efectiv 117 echipe, dezvoltându-și ideile în prototipuri cu ajutorul mentorilor, pe parcursul a 24 de ore de foc. Cele mai convingătoare echipe au trecut în a doua etapă a programului Innovation Labs – perioada de mentorat și dezvoltare a prototipului inițial, evoluând spre un produs care să combine excelența tehnică și orientarea către nevoile reale ale utilizatorilor. Timp de trei luni, până la Demo Day, echipele au participat săptămânal la workshop-uri și întâlniri cu mentorii, specialiști în domeniul tehnologiei și antreprenori de top, lucrând la dezvoltarea și rafinarea produselor lor.

În cadrul semifinalelor Demo Day București vor urca pe scenă cele mai bune echipe dintre cele 63 selectate în programul de mentorat de trei luni în luna martie 2017, ca urmare a Hackathoanelor Innovation Labs din cele 6 centre universitare. După o primă rundă de demonstrații tehnice și prezentări de produs, 16 echipe vor intra în finala Demo Day, captivând juriul și publicul cu inovațiile lor, urmând să fie alese echipele câștigătoare Innovation Labs 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.