Interpreţi ai folclorului românesc, omagii aduse taragotistului Dumitru Fărcaş

Lumea folclorului românesc este în doliu după moartea interpretului de muzică populară, Dumitru Fărcaş, care a decedat în noaptea de luni spre marţi într-un spital din Cluj, în urma unui infarct, scrie MEDIAFAX.

Aurel Tămaş: Plecarea lui Dumitru Fărcaş, o pierdere imensă pentru folclorul românesc

Cântăreţul de muzică populară Aurel Tămaş consideră că decesul lui Dumitru Fărcaş este „o pierdere imensă” pentru folclorul românesc, acesta fiind cel care a înnobilat taragotul cu care a slujit neamul românesc.

Aurel Tămaş a declarat, marţi, că Dumitru Fărcaş a fost un bun creştin, un bun ardelean, un bun român.

„E greu să vorbeşti despre faptul că a plecat dintre noi Mitru Fărcaş, părea veşnic. A înobilat un instrument cu care a slujit neamul românesc de când se ştie. Sunetul taragotului va rămâne veşnic în conştiinţa acestui neam. Mitru a fost un bun creştin, un bun ardelean, un bun român, un om de nădejde, este o imensă pierdere pentru folclorul românesc”, a spus Tămaş.

Acesta a precizat că, împreună un grup de folclorişti din care făcea parte şi Dumitru Fărcaş, pregătea un program dedicat Centenarului, care să includă spectacole atât în ţară, cât şi în străinătate.

Ioan Bocşa: Mitru Fărcaş a fost un simbol a ceea ce înseamnă Transilvania, românism şi România

Cântăreţul de muzică populară Ioan Bocşa consideră că Dumitru Fărcaş a fost şi rămâne un simbol a ceea ce înseamnă Transilvania, românism şi România.

Ioan Bocşa a declarat, marţi, că Dumitru Fărcaş i-a fost cel mai apropiat colaborator, unul dintre cei mai mari ambasadori culturali pe care i-a avut România.

„Mitru nu a fost un interpret de folclor, a fost şi rămâne un simbol a ceea ce înseamnă Transilvania, românism şi România. A fost unul dintre cei mai mari ambasadori culturali ai noştri iar, pentru mine, personal, a fost în ultimii 10 ani, cel mai apropiat colaborator. Am participat împreună la principalele evenimente, printre care şi ceremonia în care a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca şi unde eu i-am făcut Laudatio, dar şi la aniversarea din 12 mai 2018 în care a împlinit 80 de ani. Am pierdut o parte din mine”, a spus Bocşa.

Ovidiu Purdea Someş: Alături de Grigore Vieru şi Florin Piersic, Dumitru Fărcaş a fost unul dintre cei mai frumoşi români pe care i-am cunoscut

Ovidiu Purdea Someş a declarat, marţi, că i-a admirat lui Dumitru Fărcaş frumuseţea talentului, generozitatea sufletului şi spiritul de român.

„Alături de Grigore Vieru şi Florin Piersic, Dumitru Fărcaş a fost unul dintre cei mai frumoşi români pe care i-am cunoscut. I-am admirat frumuseţea talentului, generozitatea sufletului şi spiritul de român. Rar mi-a fost dat să întâlnesc un artist care să se dăruiască bucuriei de a fi român. Mi-a rămas o destăinuire a sa, potrivit căreia, într-o întâlnire mai veche de la Cluj, poetul Nichita Stănescu îi spunea că dacă Bach a fost un got, Dumitru Fărcaş a fost un tara-got. Eu i-am spus că, dacă în ţara cântecului meu mai este nevoie de o ţară, aceasta să se numească Ţara taragotului, iar voievod al taragotului să-l punem pe Mitru Fărcaş”, a spus Purdea Someş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.