Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române: „Cred că anul acesta se va termina cu pandemia”

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a vorbit în cadrul unei emisiuni televizate despre pandemie, vaccin și nu în ultimul rând, despre ce nu trebuie să uităm – valorile identității românilor.

„Eu fiind istoric am să zic așa o experiență a omenirii. Oamenii se obișnuiesc și cu răul. Al Doilea Război Mondial a durat șase ani și oamenii s-au obișnuit și cu răul. Nu e foarte bine pentru că ar trebui să scăpăm de pandemie. Dar pandemia aceasta ne-a ajutat să medităm asupra vieții. Unii intelectuali au lucrat mai bine”, a declarat Ioan Aurel Pop în emisiunea lui Marius Tucă.

Fostul rector al Universității Babeș-Bolyai a declarat că este de părere că anul acesta vom scăpa de pandemie, iar vaccinul va ajuta foarte mult. 

„Mi-e greu să fac un bilanț. Cred că anul acesta se va termina cu pandemia. Fac o paralelă cu gripa spaniola, care a durat mai puțin de un an jumătate și pe vremea aceea nu se lucra la vaccin, virusurile erau puțin cunoscute. Ca analogie cred că vaccinul va ajuta foarte mult, dar cred că şi boala se va risipi, va trece în forme mai simple”, a mai spus istoricul clujean.

„Ne îmbolnăvesc adunările mari, dar cinstirea morților face parte din omenie. În alte părti mortul este înmormantat, e cremat și dus ramâne. Mersul la biserică nu ține neapărat de bigotism. Popoarele nordice pot să nu mearga la biserică, nu se plange nimeni. Cred că atunci când autoritățile iau măsuri, să asculte și vocea bătrânilor și a tinerilor.

Da. Din secolul al XIX-lea până acum, mai ales dacă luăm secolul XX, ar fi fost sute de milioane de morți, dacă nu ar fi existat vaccinul. Reacțiile imediate sunt în proportie de 99,99 la sută normale iar reacțiile după 10 ani nu mă impresioneaz„, a mai completat Pop.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.