Ion Dichiseanu și-a lansat ultima sa carte la Cluj, în fața a 30 de persoane, la Muzeul de Artă. „În teatru eu nu am jucat, eu am trăit fiecare rol”

Marele actor român Ion Dichiseanu și-a lansat ultima sa carte, „Am fost rivalul regelului – Povestea mea de iubire cu Sara Montiel” – luni, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, în sala mare a Muzeului de Artă, în fața a circa 30 de persoane, majoritatea de vârsta a treia dar și câțiva tineri.

ion dichiseanu la cluj

Îmbrăcat într-un sacou de culoare neagră, pantaloni albi, o cămașă albă, actorul și-a făcut apariția în fața fanilor clujeni cu o pereche de ochelari de soare pe ochi, în jurul orei 18, a salutat audiența redusă, apoi a ascultat introducerea pe care i-a făcut-o istoricul Lucian Nastasă Kovacs, directorului Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, după care a urmat un dialog cu cei prezenți.

Deschis și sincer, Dichiseanu a vorbit despre actorie, despre teatru, despre film, a depanat amintiri din studenția sa și a povestit despre idila pe care a trăit-o cu actrița si cântăreața spaniolă Sara Montiel, decedată în 2013.

Doi poeți clujeni l-au emoționat pe acesta, dedicându-i câte o poezie și dăruindu-i o carte, pe care actorul i-a îmbrățișat și le-a mulțumit. „Dichi”, după cum îi spun prietenii și apropiații, a spus că următoarea carte va fi tot autobiografică și se află în lucru, dar despre „Am fost rivalul regelui”, acesta a spus că este o carte foartes sinceră. „Este o parte din sufletul meu, o carte sinceră”, a spus actorul. 

Întrebat la un moment dat care a fost cel mai bun prieten al său dintre actori, Ion Dichiseanu a oferit un răspuns sincer și surprinzător. „Prieten actor? Nu există așa ceva, vă spun cu toată sinceritatea. Ca să fiu prieten cu un actor e cale lungă. Suntem maxim amici, ieșim în oraș, povestim, dar nu suntem prieteni”, a susținut Dichiseanu. Maestrul a mai spus că mulți actori au fost invidioși pe el de-a lungul carierei sale. „Eu am jucat roluri mari, iar ei nu. Eu am jucat pe vremea comunismului în spectacole la Koln, la Paris, Lisabona sau în Rusia. Nu am fost invidios niciodată pe nimeni, am stat în banca mea, mi-am văzut de treabă și am muncit. Am fost un om modest și, așa cu modestie, Dumnezeu mi-a întors totul și mi-a dat tot ce am astăzi, iar în fiecare seară înainte de culcare, oricât de obosit aș fi, îmi fac cruce și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru acea zi. Pentru mine, Dumnezeu e un spirit divin”, a mai spus actorul.

Pe locul 2 la admitere la actorie din 300 de candidați, cu Radu Beligan în juriu

„Visul părinților mei a fost să mă vadă inginer, așa că am intrat la Politehnică, dar am renunțat după un an și am dat la teatru. La Politehnică, în loc să umblu cu tratatul de chimie, unde eram corigent, eu umblam cu Shakespeare, iar nepoata marelui George Vraca, cu care am fost coleg, mi-a spus să încerc să dau o audiție. Iar George Vraca după ce m-a auzit prima dată mi-a făcut o scrisoare cu care am intrat la admitere la actorie fără acte. Din 300 de candidați pe 12 locuri eu erap locul 2, iar în juriu erau atunci marele Loghin, care era și decanul facultății, Radu Beligan, Marieta Sadova si alții.

Primul spectacol de teatru pe care l-am văzut când eram copil era cu Radu Beligan, care mi-a devenit ulterior  profesor”, sunt câteva dintre amintirile pe care acesta le-a evocat.

Dichiseanu a explicat că între actori e invidie foarte mare, chiar dacă acest lucru nu se vede din exterior.

Despre femei

„Din punctul meu de vedere, femeia duce tot greul în viață, nu bărbatul. Am întâlnit și femei mai puțin frumoase care prin comportamentul lor aveau acea chemare spre iubire”.

Vă recomandăm trei înregistrări video de la acest eveniment. Precizăm că eClujeanul.ro a fost singura publicație locală din presa clujeană prezentă la lansarea cărții lui Ion Dichiseanu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.