Istoria Catedralei Ortodoxe din Cluj-Napoca. La inaugurarea ei a participat Regele Carol al II-lea

Catedrala Mitropolitană Ortodoxă din Cluj-Napoca, aflată în Piața Avram Iancu, a fost ridicată între anii 1920-1930, imediat după unirea Transilvaniei cu România.

Cel care a avut inițiativa ridicării acestui lăcaș de cult a fost episcopul Nicolae Ivan. El s-a adresat încă din 1919 Consiliului Dirigent al Transilvaniei, care a aprobat cererea episcopului.

Consiliul Dirigent a oferit pentru ridicarea Catedralei suma de 2 milioane de coroane austro-ungare.

În 1920 episcopul Nicolae Ivan a solicitat Primăriei clujene ca parcul din fața Teatrului Național să fie cedat pentru zidirea catedralei, cerere care a fost și ea acceptată. După care a fost organizat un concurs de proiecte, câștigat de către arhitecții George Cristinel și Constantin Pomponiu, aceiași care au definit și planurile mausoleului de la Mărășești.

Planurile au înglobat o serie de modele din arhitectura brâncovenească, specifică Țării Românești, fiind foarte evidentă influența bizantină.

Sfințirea catedralei s-a făcut într–un cadru festiv la 5 noiembrie 1933, fiind oficiată de Patriarhul României, Miron Cristea, împreună cu Mitropolitul Transilvaniei, Nicolae Bălan și episcopul de Cluj, Nicolae Ivan.

La festivitate a fost prezent și regele Carol al II-lea, prințul moștenitor Mihai, membri ai guvernului României și numeroase personalități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.