Jerzy Stuhr, invitat special la Comedy Cluj 2015

Jerzy Stuhr, cunoscut publicului român în principal din colaborările sale cu celebrul regizor Krzysztof Kieslowski, este unul dintre invitații speciali ai Comedy Cluj #7. El va fi prezent, la Cluj, în calitate de actor și regizor, cu ultimul său film „Cetățeanul” (Obywatel, 2014). Filmul va fi prezentat în cadrul competiției festivalului.

Jerzy Stuhr

Jerzy Stuhr, unul dintre actorii cu care regizorul polonez Kieslowski a preferat să lucreze de-a lungul carierei, a interpretat roluri diverse fiind cunoscut publicului atât din comedii cât și din alte genuri de filme. El a debutat în cinematografie la începutul anilor 70 și s-a remarcat internațional în filmul regizorului Kieślowski, „Alb” – al doilea film al trilogiei „Trei culori”, unde a jucat alături de Julie Delpy. Colaborarea dintre cei doi a continuat pentru mai multe filme, dintre care menționam „Cicatricea” (Blizna, 1976) și „Camera Buff” (Amator, 1979). Stuhr a colaborat de asemenea cu regizorii polonezi Wajda, Zanussi și Holland.

In 1975, Stuhr și-a inceput cariera de regizor, prima dată în teatru cu o piesă adaptată după cartea lui Patrick Süskind iar mai apoi în 1995 cu filmul „Lista de adultere” (Spis cudzołożnic).

In 2008, Jerzy Stuhr a fost premiat drept cel mai bun actor de comedie în Polonia și a primit de asemenea o distincție în cadrul festivalului de la Veneția pentru rolul său din filmul „Love stories”.

Filmul cu care Stuhr va fi prezent la Cluj, „Cetățeanul” , este deja de foarte mare succes în Polonia fiind produs de aceeași casă de producție care a făcut și filmul  „Ida”, câștigătorul de anul acesta a Oscarului pentru cel mai bun film străin. Filmul lui Stuhr a fost deja prezent în alte festivaluri din Europa, la Kinoteca în Londra și la  Festivalul GoEast în Germania, unde s-a difuzat cu casa închisă.

„Cetățeanul” spune povestea unui om născut și crescut în Polonia Comunistă și prezintă felul în care  condiția socială și ideologiile timpului i-au afectat viața. Personajul principal încearcă să se implice în viața socială în continuă schimbare și, prin urmare este prins în mijlocul unor evenimente imprevizibile și a unor circumstanțe absurde – ajutat si de propria lui stângăcie. De neratat la Comedy Cluj #7.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.