Joseph Blatter, reales a 5-a oară președinte al FIFA

Joseph Blatter, ajuns la 79 de ani, a obținut vineri al cincilea mandat ca președinte al Federației Internaționale de Fotbal (FIFA), candidând în fața celor 209 federații membre la Congresul de la Zurich, după ce cu patru ani în urmă spunea că acela va fi ultimul său mandat.

El presidente de la FIFA, Joseph Blatter, fotografiado durante una rueda de prensa en Zúrich, Suiza. EFE/Steffen Schmidt.
El presidente de la FIFA, Joseph Blatter, fotografiado durante una rueda de prensa en Zúrich, Suiza. EFE/Steffen Schmidt.

Blatter a devenit președinte al forului mondial învingându-l în 1998 pe suedezul Lennart Johansson și, deși numeroase critici, venite în special din Europa, i-au mai săpat din autoritate, are în continuare un suport consistent din partea celorlalte cinci confederații, iar realegerea sa pare ca sigură.

Născut pe 10 martie 1936, la Visp, în cantonul elvețian Valais, Blatter a fost fotbalist în perioada 1948-1971 și a evoluat în liga elvețiană de amatori, după care a fost membru în conducerea clubului Xamax Neuchatel, între 1970 și 1975.

Blatter a obținut o diplomă în afaceri și economie la Universitatea din Lausanne și a lucrat inițial pentru Federația elvețiană de hochei pe gheață, dar și pentru celebra firmă de ceasuri Longines, ajungând la FIFA în 1975, unde a început ca director tehnic, după care a devenit secretar general, în 1981, poziție din care a atacat postul de președinte, preluat în 1998, ca succesor al brazilianului Joao Havelange.

Implicat mai mult sau mai puțin în afaceri de corupție, cum sunt cele legate de fostul partener de marketing ILS, dar și de alegerea gazdelor Cupelor Mondiale din 2018 (Rusia) și Qatar (2022), Blatter nu a prezentat un program propriu-zis, dar a precizat la congresul de anul trecut: „Misiunea mea nu s-a încheiat încă și vă spun că vom construi o nouă FIFA”.

Principalul argument al actualului președinte este faptul că a făcut din FIFA un organism bogat, cu fonduri de rezervă în prezent de 1,5 miliarde de dolari și venituri de circa 5 miliarde de dolari pentru Cupa Mondială din 2014.

One thought on “Joseph Blatter, reales a 5-a oară președinte al FIFA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.