La nivel naţional, peste 60.000 de porci au fost sacrificați din cauza pestei porcine africane. Opt județe sunt afectate, însă, un document al Comisiei Europene arată că populația de porci sălbatici ar putea răspândi virusul în alte 14 județe, printre care și Cluj.
„La nivelul județului Cluj până în momentul de față nu avem niciun focar de pestă porcină africană. Există un risc foarte mare. În județele Sălaj, Bihor și Satu Mare evoluează focare active de pestă porcină africană, dar noi facem eforturi foarte mari împreună cu asociațiile de vânători, Prefectura, IPJ, pe un plan de măsuri stabilit astfel încât să menținem imunitatea teritoriului. Există un risc foarte mare în ceea ce privește populația de mistreți.
Primul focar care a apărut în Satu Mare a arătat că porcii mistreți au venit din Ungaria și au declanșat boala în acest județ. Am avut chiar și în județul Cluj focare de pestă porcină clasică. Diferența față de cea africană este una majoră prin aceea că peste porcină africană nu are măsuri specifice de prevenție, respectiv vaccinare, ci putem recurge doar la măsurile de profilaxie generală. Peste porcină clasică nu are nici ea tratament, se aseamănă cu peste porcină africană, dar are posibilitatea de vaccinare (…)
Această boală nu se transmite la om, dar pierderile economice în rândul fermierilor, dar și restricțiile de circulație care se impun, sunt foarte importante. Probabilitatea de a consuma carne de la porci cu pestă porcină africană este foarte mică.
Dar dacă acest lucru se întâmplă, nu se transmite de la porc, prin consumul de carne, la om și ca atare noi, ca și consumatori, nu avem nicio problemă.
Cei mai mulți crescători de porci anunță medicul veterinar. Am avut și noi cazuri în județul Cluj când oamenii au sacrificat porci, au anunțat medicul veterinar, carnea a rămas sub restricții, am făcut analize în laborator și după 2-3 zile carnea a putut fi consumată”, a declarat Ioan Oleleu, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Cluj.