Jurnalistul Tiberiu Fărcaș îi dedică un volum revoluționarului clujean Călin Nemeș: „A fost un catalizator al vieții culturale clujene înainte de ’89. Cartea e destinată tinerilor, care trebuie să știe cine a fost cel care a condus în Piața Libertății protestele împotriva dictaturii comuniste”

Revoluționarul clujean Călin Nemeș va deveni subiectul unei cărți care urmează să fie lansată de către jurnalistul Tiberiu Fărcaș sâmbătă, 21 decembrie, în centrul Clujului.

Călin Nemeș a fost unul dintre liderii revoluționarilor din Cluj-Napoca, fiind împușcat în Piața Libertății, la 27 ani, pe 21 decembrie 1989, dar a supraviețuit. Acesta s-a sinucis la 33 de ani, pe 8 iulie 1993, spânzurându-se în podul casei.

Călin Nemeș a devenit Cetățean de Onoare post-portem al municipiului Cluj-Napoca pe 28 decembrie 2006.

„L-am cunoscut pe Calin Nemeș la concertele rock de dinainte de Revoluția anticomunistă. Era cu adevărat o personalitate charismatică, cel puțin pentru mine. M-a impresionat curajul său, determinarea sa de a se solidariza cu Timișoara, într-un Cluj încremenit. Apoi rănirea lui, activitatea lui civică de după 1989 și sfârșitul său tragic, prin sinucidere, Mie se pare ca ziarist și autor un destin aparte. In plus, am constata că lumea l-a cam uitat, iar tinerii habar nu au de el. Cartea e destinată în special tinerilor care trebuie să știe cine a fost cel care a condus în Piața Libertății protestele împotriva dictaturii comuniste, ceaușiste”, a declarat, pentru eClujeanul, autorul volumului, jurnalistul Tiberiu Fărcaș.

Călin Nemeș, în decembrie 1989, își ridică bluza îndreptându-se
spre cordonul de militari! Foto: Razvan Rotta / wikipedia

Cine a fost actorul Călin Nemeș?

A fost un catalizator al vieții culturale clujene ante ’89, un prezentator inspirat de concerte și spectacole de calitate, un recitator foarte bun din Eminescu și Shakespeare. Visa să devină actor, a fost student la teatru după Revoluție. Înainte nu a reușit să itre. Avea 27 de ani când a fost rănit, 33 când s-a sinucis, în iulie 1993. A frecventat localurile clasice ale boemei clujene, cafeneau Arizona, restaurantul Pescarul, braseria de la Conti. Tinea cenacluri literare în căminele studențești. Era un catalizator al vieții studențești, admirat de multă lume, iar ca actor avea clar talent„, a mai precizat autorul.

Despre volumul „Călin Nemeș. Povestea unui revoluționar”, lansat pe 21 decembrie, la ora 15:40, lângă Stâlpii împușcați din Piața Unirii.

„Am strîns documentare mulți ani, cam tot ce s-a scris de calitate de revoluție, dar despre Călin au apărut mereu aceleași poze și informații. Aduc noutati, public poze de arhivă, am studiat și presa Armatei pentru a discuta teza ei că ea nu a tras în popor, am citit o numeroasă bibliografie. Va fi o carte scrisă alert, jurnalistic, care să îi facă un portret lui Nemeș, dar va conține și o cronologie a revoluției clujene, sunt trecuți toți cei care au murit sau au fost răniți, patru seturi de poze cu revoluția din Cluj, ca să fie toate laolală. Și altele”, a mai precizat jurnalistul.

Lansarea va avea două etape, una în stradă, sâmbătă, 21 decembrie, de la ora 15.40, când Călin a fost rănit, timp de 15 minute, în zona intersecției unde a fost împușcat Nemeș, la Stâlpii Împușcați, statuia care amintește de Revoluție, apoi la Insomnia Cafe, unde vom discuta de carte și vom viziona filmul „Undeva în Est”, cu Nemeș în rol principal, căpitan de partizani anticomuniști (cazul Șușman).

Cartea va apărea la Editura Ecou Transilvan din Cluj.

Călin Nemeş (n. 8 mai 1961 Cluj-Napoca – d. 8 iulie 1993 Cluj-Napoca), actor şi revoluţionar român din Cluj-Napoca.

A fost student al Facultății de Teatru din Cluj-Napoca, în clasa profesoarei Melania Ursu. Până în 1989 a primit doar roluri mici, de figuraţie. În viaţa particulară, era animator de manifestări culturale, recitând poezii, monologuri şi organizând audiţii muzicale cu Beatles.

Refăcut după două luni de spitalizare, Călin Nemeş a contestat noua conducere a ţării, pe care o considera un regim comunisto-securist, şi a activat pentru aflarea adevărului despre Revoluţia din Decembrie 1989.

Despre autor

Jurnalistul Tiberiu Fărcaș, 49 ani, fondator al publicației de nișă ClujulCultural.ro, director al festivalului Cluj Blues Fest aflat la ediția a 5-a, co-fondator al publicației sportulclujean.ro și autor al volumului de istorie a presei clujene, „Colosul cu picioare de hârtie”, respectiv co-autor al volumului „Cluj contra Cluj – Istoria celui mai vechi derbi local” despre derby-urile dintre Universitatea Cluj si CFR Cluj, publicată alături de jurnalistul Bogdan Stanciu.

One thought on “Jurnalistul Tiberiu Fărcaș îi dedică un volum revoluționarului clujean Călin Nemeș: „A fost un catalizator al vieții culturale clujene înainte de ’89. Cartea e destinată tinerilor, care trebuie să știe cine a fost cel care a condus în Piața Libertății protestele împotriva dictaturii comuniste”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.