Klaus Iohannis: „Vrem adevărul despre decembrie 89, vrem ca vinovaţii să fie aduşi în faţa justiţiei”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, duminică, la evenimentul organizat cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia Română din 1989, că ”eroii au transformat un vis în realitate” şi că românii vor să ştie adevărul despre decembrie 1989 şi ca vinovaţii să fie aduşi în faţa justiţiei, scrie MEDIAFAX.

„Suntem aici pentru a marca acea zi din istorie când eroii au transformat un vis în realitate. Suntem aici să deplângem împreună pierderea fiilor şi fiicelor naţiunii care nu au cunoscut libertatea, dar au murit pentru ea. Suntem aici pentru că avem datoria să rememorăm izbânda unei generaţii pe care s-a clădit România europeană, astfel încât noi să putem trăi astăzi liberi şi teferi între hotarele ţării noastre. Aerul cald de afară aduce cu aerul libertăţii respirat acum 30 de ani. În preajma acestui loc, aerul din 1989 era însă înţesat de fum şi de strigătele oamenilor, străbătut de vâjâitul gloanţelor şi de urletul maşinilor de luptă. În timp ce în jurul nostru Cortina de Fier se ridica, lăsând oamenilor din Polonia, Ungaria, Germania Democratică, Cehoslovacia şi Bulgaria şansa de a fi liberi, jugul opresiunii comuniste din România sfida realitatea cu preţul unor crime copleşitoare”, a spus Klaus Iohannis.

El a mai afirmat că, după şase zile de lupte sângeroase la Timişoara şi în alte locuri, „miracolul s-a săvârşit la Bucureşti”.

Luptând împotriva tiraniei, românii s-au eliberat printr-o revoltă anticomunistă de proporţii. O voce a libertăţii de la Radio Europa Liberă rostea în acele zile premonitoriu: <Este un început în tot sfârşitul>. Umăr la umăr, mânaţi de arzătoarea dorinţă a libertăţii, tinerii care au ocupat străzile Bucureştiului şi au ridicat cu braţele goale baricade în calea tiraniei pronunţau în cor un jurământ de credinţă: „Vom muri şi vom fi liberi!”. Era credinţă în viitor şi credinţa le-a dăruit forţa de a birui. În Piaţa Universităţii, la Piaţa Romană, la Casa Presei Libere, în Piaţa Victoriei şi în multe alte locuri din oraşul acesta care a văzut deopotrivă noaptea şi ziua speranţei s-a vărsat sângele fraţilor noştri morţi pentru libertate. Aşa s-au despărţit românii de tiranie. Şi românii au fost, în sfârşit, liberi şi demni în faţa lumii întregi! Alungând un dictator odios, ei alungau de fapt minciuna, teroarea şi frica din sufletele, din casele şi din ţara lor„, a adăugat șeful statului.

El a mai spus că se înclină cu recunoştinţă şi profund respect, în numele statului român, în memoria eroilor şi martirilor noştri care au pierit doborâţi de bastoane, seceraţi de gloanţe, striviţi de TAB-uri, ucişi de cumplita ură dezlănţuită a unui regim criminal.

„Chipurile oamenilor din aceste fotografii care ne înconjoară sunt chipurile vieţii şi ale speranţei. Ele fac parte dintr-o generaţie a onoarei care ştia că există naţiuni menite să renască şi că există cauze pentru care merită să mori. Am aflat încă de-atunci, şi iată că aceste dovezi ale faptelor lor de sacrificiu stau mărturie acum, că figurile eroilor şi martirilor noştri sunt nepieritoare. Şi aşa vor rămâne pentru noi. Găsesc, aşadar, foarte potrivit acest cadru – locul simbolic încărcat de amintiri al împrejurimilor Ateneului Român şi chipurile iubitoare de libertate din aceste fotografii– pentru a sublinia că cel mai bun antidot împotriva uitării este evocarea faptelor şi, acum ca şi întotdeauna, protejarea şi îngrijirea memoriei eroilor noştri. Fac astfel un apel către toţi românii, cu ocazia marcării Zilei Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii, să vorbim clar şi răspicat despre Revoluţia din decembrie 1989. Revoluţia anticomunistă a existat, la fel cum şi regimul comunist a mutilat destinul acestei ţări! Să lăsăm adevărul să iasă la lumină şi să nu îl ocolim! De o parte a fost iubirea de ţară, apărată de eroii şi martirii noştri, iar de cealaltă parte au fost ura şi tirania în mâinile unui dictator şi ale acoliţilor săi. Doar asumând cu claritate ce a fost bun, dar şi ce a fost rău, vom putem construi o ţară dreaptă. Am spus deseori că vrem să ştim adevărul despre decembrie 1989, vrem ca vinovaţii să fie aduşi în faţa justiţiei. Vrem dreptate„, a mai afirmat preşedintele Iohannis,

El a menţionat că societatea are nevoie să se vindece, pentru că România normală, sigură, prosperă şi predictibilă are nevoie de adevăr! Generaţiile viitoare au nevoie de acest act de dreptate, pentru că doar din dreptate răsare spiritul liber.

„Până când Justiţia îşi va împlini însă această datorie istorică, găsesc extrem de potrivite cuvintele doamnei Ana Blandiana: <Atunci când justiţia nu reuşeşte să fie o formă de memorie, memoria singură poate să fie o formă de justiţie>”. Darurile libertăţii sunt nepreţuite. Mai ştim cu toţii că democraţia are propriile vulnerabilităţi. Cum pot fi însă libertăţile apărate de fiecare dintre noi? Pentru a răspunde la această întrebare, am ales cuvintele unei femei de o putere uluitoare, un simbol al luptei anticomuniste. Doina Cornea a spus cândva cum poţi rezista demn în faţa pericolului din jurul tău: <Ceea ce am de făcut e să-mi păstrez, cu orice preţ, calitatea interioară şi să fac să trăiască în mine valorile originare: iubirea, credinţa, speranţa, curajul şi libertatea; ideile de adevăr, de dreptate, de bine; cu un cuvânt, să trăiască în mine viaţa spiritului şi să contribui şi la trezirea semenilor mei.>. Eroii şi martirii noştri au fost împreună şi tot împreună au izbândit. A fi împreună şi pe mai departe ca naţiune înseamnă a continua să păstrăm Revoluţia Română din decembrie 1989! A fi împreună înseamnă să susţinem idealurile pentru care ei au murit: o ţară liberă, ataşată de valorile europene, cu o societate puternică, bazată pe egalitate şi dreptate, în care principiile de bază ale democraţiei sunt respectat„, a conchis şeful statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.