Sala de sticlă a Primăriei a găzduit sâmbătă lansarea cărţii „Mituri şi Legende din tradiţia multimilenară a Clujului”, o colecţie de povestiri cu caracter istoric legate de trecutul municipiului Cluj-Napoca.
Coordonatorul cărţii este Prof. univ. emerit dr. Ioan Silviu Nistor iar la realizarea ei au contribuit mai mulţi profesori universitari şi academicieni clujeni, printre care, amintim aici, acad. Camil Mureşanu sau rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Ioan Aurel Pop. Cartea a fost publicată de editura Casa Cărţii de Ştiinţă.
„E ocazie specială ca alături de noi să avem personalităţi cunoscute ale vieţii academice clujene şi o plăcere pentru noi ca astăzi într-o zi de suflet pentru toţi românii să prezentăm o carte despre istoria acestui oraş. Sper că această lucrare să o găsim în cât mai multe şcoli şi universităţi clujene. Şi chiar mă gândesc să iniţiem un fel de concurs între şcolile clujene, ca la orele de dirigenţie copii să cunoască mai bine Clujul, valorile, personalităţile şi obiectivele sale, iar la sfârşitul anului să facem o premiere cu acele şcoli care reuşesc cel mai bine să promoveze şi să cunoască aceste obiective culturale din municipiul nostru. E un proiect pe care îl putem avea în vedere pentru anul viitor, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar şi şcolile clujene”, a declarat Emil Boc la lansarea cărţii.
„Cei care au obişnuinţa şi plăcerea lecturii au citit desigur miturile Olimpului, miturile grecilor, ale romanilor, ale statelor orientulu, dar atunci când vine vorba să restrângi studierea miturilor şi a legendelor la o localitate desigur că apar o seamă de probleme. Clujul este un oraş multimilenar, iar iniţiativa unui asemenea volum a venit din partea Primăriei, acum doi ani, când am scos o broşură, nu suficient de semnificativă şi cuprinzătoare care ne-a făcut să realizăm atunci că este nevoie de o carte de largă cuprindere şi aprofundată care să ilustreze cât mai bine si cât mai elocvent această problematică a miturilor şi legendelor oraşului. Am găsit înţelegerea şi încurajarea şi ne-am apucat de lucru. Am trecut doi ani până când cartea a apărut, am făcut apel la o seamă de personalităţi marcante ale Clujului, care au răspuns cu bunăvoinţă şi încet-încet materialele s-au adunat. Un ajutor în această privinţă am primit de la doamna Manuela Câmpean, care a îndeplinit rolul de secretar de redacţie, cu multe probleme redacţionale şi s-a achitat cu cinste de obligaţiunile pe care şi le-a asumat. Vreau de asemenea să mulţumesc editurii Casa Cărţii de Ştiinţă, domnului director Mircea Trifu, care în mod profesionist şi operativ au constituit la editarea acestei cărţi, care se adresează tuturor clujenilor, elevilor şi turiştilor care ne vizitează municipiul şi tuturor acelora care se vor obosi cu receptivitatea în paginile ei”, a mărturisit coordonatorul volumului, prof. univ. emerit dr. Ioan Silviu Nistor.
GALERIE FOTO de la eveniment găsiţi pe pagina noastră de Facebook – AICI.