Un american îndrăgostit de România a lansat o carte în care îsi povesteşte aventurile în ţara noastră

Când a ajuns acum zece ani în România s-a îndrăgostit atât de mult de ţara noastră încât n-a mai plecat. S-a căsătorit, şi-a întemeiat o familie şi s-a stabilit în Cluj-Napoca. Mulţi dintre voi probabil îl cunoaşteţi, despre Sam cel Român este vorba, „Regele României” după denumirea blogului său, un american care crede că e mai român decât oricare altul şi vorbeşte despre România cum rar mai găseşti pe cineva s-o mai facă. Sam şi-a lansat aseară, într-un cadru restrâns, cartea „Balada supravieţuitorului”, un volum care conţine 27 de poveşti ale unui american naufragiat în România. Lansarea a avut loc într-un local simbol al oraşului, Restaurantul Vărzărie de pe bulevardul Eroilor.

Într-o zi specială pentru români, de Ziua Natională, „Balada supravieţuitorului” a fost lansată ca un cadou pentru România, la cei 94 de ani de existenţă ca stat pe harta lumii, aşa cum spune şi americanul care a pus pe hârtie, în acest volum, aventurile sale pe splaiurile româneşti, scrise într-o notă comică.

Prezentarea a fost făcută de Vasile Dâncu de la editura Eikon, care a început cu o replică dintr-un film a actorului Victor Rebengiuc. „Şi spunea Rebengiuc: ţine minte de la mine. Ăl mai frumos om din lume e americanu’. Când am citit şi eu textul lui Sam, când era încă un manuscris, mi-am dat seama că cel mai mare român e un american”. Au mai vorbit despre cartea lui Sam scriitorul Alexandru Vlad, jurnalistul Bogdan Stanciu, editor la cluj.travel, şi Florin Moroşanu, preşedintele Associaţiei Cluj-Capitală Culturală Europeană. Celebrul Nucu Pandrea animat atmosfera cu un recital muzical de excepţie la frunză şi muzicuţă, dedicându-i lui Sam chiar şi câteva piese în limba engleză.

„Când m-am mutat aici nu am ştiut dacă mai stau. Pentru mine, asta e o ţară frumoasă, am stat şi în Italia, şi în Spania, şi în Anglia, dar am ales să rămân aici. Am făcut zece interviuri în ultimele trei zile şi toată lumea mă întreabă de ce am rămas. De ce nu? Asta e întrebarea. Mă enervează întrebarea asta.Toată lumea este sănătoasă, are resurse, oamenii sunt amabili, primitori, au fost bine primit unde am fost, până la Botoşani, Bucureşti, Craiova. Şi tot timpul lumea se plânge? De ce? Aveţi mâncare sănătoasă, apă sănătoasă şi, bineînţeles, ţuică. Să ştiţi că e în carte un capitol numai despre ţuică”, a afirmat „românul” Sam la lansare.

GALERIE FOTO de la eveniment găsiţi pe pagina noastră de Facebook – AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.