Laura Codruța Kovesi, desemnată de Ambasada SUA câștigătoarea premiilor „Femei curajoase din România”

laura codruta kovesi
Foto: (c) Răzvan CHIRIȚĂ / AGERPRES ARHIVĂ

Procurorul șef al DNA Laura Codruța Kovesi a fost desemnată joi de Ambasada SUA la București câștigătoarea din 2014 a premiilor „Femei curajoase din România”.

Potrivit Însărcinatului cu afaceri al SUA la București, Duane Butcher, în 2007 Departamentul de Stat a înființat premiile „Femei Curajoase din întreaga lume”, pentru a onora calitățile de conducător ale unor femei extraordinare care au jucat un rol important în transformarea societăților lor.

„Prima femeie și cel mai tânăr procuror general al României, devenită acum prima femeie procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Laura Codruța Kovesi a demonstrat un curaj extraordinar, luptând împotriva infracționalității și corupției. Sub conducerea sa, procurorii DNA au continuat să investigheze cazuri care ar fi fost de neînchipuit în urmă cu un deceniu. Doamna procuror-șef Kovesi a luptat pentru a păstra DNA puternică, relevantă și independentă. Ea este o forță care luptă pentru reforma justiției și a statului de drept (…) A fost o onoare și un privilegiu să lucrez cu doamna procuror șef Kovesi în ultimii trei ani”, a spus Duane Butcher în discursul său rostit la ceremonia de înmânare a premiului care a avut loc la Ambasada SUA de la București.

Butcher a ținut să amintească „realizările excepționale” ale altor românce premiate și ele joi de Ambasada SUA în cadrul evenimentului: Lya Benjamin, un istoric recunoscut la nivel internațional, poeta și dizidenta Ana Blandiana, reporterul de investigații Ondine Gherghuț, comisarul șef de poliție Viorica Marincaș și antreprenoarea și ecologista Felicia Ianculescu-Popovici.

La rândul său, Laura Codruța Kovesi a mulțumit Ambasadei SUA pentru nominalizare și pentru sprijinul în consolidarea statului de drept în România.

„Nu știu dacă sunt cu adevărat o femeie curajoasă, în înțelesul strict al cuvântului, așa cum el este definit în dicționare. Știu însă că m-am angajat într-un efort constant de a lucra cu profesionalism și corectitudine.(…) Aș vrea să mulțumesc astăzi Ambasadei SUA pentru contribuția constantă și consecventă la consolidarea principiilor statului de drept în România, la dezvoltarea unei justiții independente și imparțiale și la consolidarea unor instituții din sistemul de justiție ca instituții curajoase, proactive și eficiente”, a afirmat Kovesi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.