Lecție de istorie a blues-ului predată de A.G. Weinberger la Cluj Blues Fest 2015 – „Muzica este a tuturor. Și noi pentru asta milităm”

Sala „Reduta” a Muzeului Etnografic al Transilvaniei a fost neîncăpătoare în acest week-end, vineri și sâmbătă seara, la cea de-a doua ediție a festivalului internațional Cluj Blues Fest.

Seara de vineri a fost deschisă de „veteranul” blues-ului românesc, Vali Sir Blues Răcilă, fiind urmat de chitaristul Rareș Totu 50/35 și invitații săi, americanul Dean Bowman, clujeanca Aminda și Costi Cămărășan, conceptul 50/35 reprezentând 50 de ani din viață și 35 de ani de carieră muzicală ai chitaristului.

vali sir blues racila cluj blues fest 2015
Vali Sir Blues Răcilă
rares totu si dean bowman cluj blues fest 2015
Rareș Totu și Dean Bowman

cluj blues fest 2015 sala plina

Fondatorul trupei Compact, Costi Cămărășan, care a împlinit pe 6 noiembrie vârsta de 65 ani, a primit din partea organizatorilor Cluj Blues Fest și din partea Consiliului Județean prin vicepreședintele Vakar Istvan un premiu pentru întreaga activitate în slujba rock-ului românesc.

costi camarasan cluj blues fest 2015

Seara de sâmbătă și ultima a festivalului a fost deschisă de trupa Marius Dobra Band (Austria) și s-a încheiat cu unul dintre cei mai importanți bluesmani din România, A.G. Weinberger, care a oferit o întreagă lecție de istorie a blues-ului pe parcursul recitalului său, prezentându-și arsenalul de instrumente și vorbind despre fiecare piesă în parte.

Sala a fost arhiplină în ambele seri, concertele au început la ora 19:30 și au ținut până spre 23:00 în fiecare seară.

marius dobra band cluj blues fest 2015
Marius Dobra Band

A.G. Weinberger și-a început momentul cu câteva acorduri dedicate mamei sale, după care și-a prezentat membrii trupei. „Muzica este a tuturor. Și noi pentru asta milităm. Mă simt foarte bine la Cluj, e un loc de care mă leagă multe amintiri. E foarte lăudabilă această iniţiativă Cluj Blues Fest, e un festival care încurajează cu adevărat dezvoltarea acestui gen muzical la noi în ţară. Alte festivaluri care sunt finanţate din bani publici, precum cel de la Sighişoara, ne discriminează, de 6 ani nu acceptă artişti din România pe scenă. E revoltător ca pe bani publici oricine din România să fie discreditat. De asta m-am bucurat pentru acest eveniment şi când m-au invitat am spus „da” categoric”, a declarat vestitul bluesman, cel care a mai concertat la Cluj în urmă cu 5 ani.

ag weinberger cluj blues fest 2015

Cluj Blues Fest este organizat de Asociația Clujul Cultural, iar ediția de anul acesta a avut un buget total de circa 9.000 de euro, bani asigurați în mare parte din fonduri publice – 5.000 de lei de la Consiliul Județean și 30.000 de lei de la Consiliul Local, dar și din sponsorizări. Artiştii care au urcat pe scenă în cele două zile le-au făcut o bucurie copiilor de la Liceul pentru Elevi cu Dizabilități și Liceul Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca.

VIDEO – Mihai Medan

Mai multe fotografii de la eveniment găsiți AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.