Legea pensiilor speciale pentru aleșii locali, contestată de Guvernul Cioloș la Curtea Constituțională

Guvernul condus de Dacian Cioloș a contestat la Curtea Constituţională legea pensiilor speciale pentru aleşii locali. Unul dintre motive ar putea fi legat de faptul ca nu a fost identificată până acum sursa de finanțare pentru primarii, viceprimarii si sefii de Consilii Județene care ar urma sa primeasca bani in plus la pensie.

dacian ciolos

Lipsa unei surse de finanțare pentru pensiile speciale ale aleșilor locali ar putea fi unul din problemele pe care Guvernul le-ar putea ridica la Curtea Constituțională. Legea care dă undă verde pensiilor speciale pentru viceprimari, primari, vicepreședinți și președinți de Consilii Județene a fost votată cu doar câteva zile înainte de Crăciun.

Pensia specială se calculează pentru maximum trei mandate şi poate ajunge şi la 6.390 de lei, pentru primarul general al Capitalei.

Şefii de consilii judeţene ar primi peste 1.700 de lei pentru un mandat, cei care conduc municipii reşedinţă de judeţ – peste 1.600 de lei pentru un mandat, iar pentru un primar de comună mică – 1.000 de lei pentru un mandat. Pensia specială poate fi cumulată cu cea de la stat, bazată pe contribuţii. Dar nu poate fi cumulată cu o altă pensie specială, de fost parlamentar, de exemplu. Legea este acum la mâna preşedintelui Klaus Iohannis.

CE PENSII IAU ALEŞII PENTRU UN MANDAT

şef de consiliu judeţean – 1.746 lei
primar municipiu reşedinţă de judeţ
cu peste 150.000 de locuitori – 1.646 lei
primar comună cu până în 3.000 de locuitori – 1.009 lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.