Leul, singura monedă din UE care rezistă în faţa dolarului

baniMoneda nationala se afla, deocamdata, singura moneda din Uniunea Europeana care şi-a păstrat valoarea în faţa dolarului american, pe anul in curs. Leul a înregistrat pe pieţele financiare o variaţie nesemnificativă la finele lunii mai, comparativ cu începutul lui 2013, arată, într-o analiză, Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities – sucursala România.

„Chiar dacă luna trecută moneda naţională s-a depreciat în faţa dolarului american, avansul anterior a permis leului „să reziste” în faţa acestuia. În ceea ce priveşte evoluţia faţă de euro, leul a încheiat luna mai cu o scădere comparativ cu moneda unică, dar pe anul curent rămâne, deocamdată, moneda din UE cu cea mai mare apreciere faţă de euro. Creşterea economică a României de 0,5% în primul trimestru din 2013 faţă de perioada precedentă, precum şi recomandarea Comisiei Europene privind abrogarea procedurii de deficit excesiv pentru ţara noastră au fost pilonii principali care au susţinut leul”, a arătat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding, citat de Agerpres.

În mai, leul a scăzut cu circa 1,5% faţă de euro pe pieţele financiare, a doua mare depreciere după zlotul polonez, care a scăzut cu aproximativ 2,7%.

„Polonia înregistrează o rată anuală a inflaţiei în scădere (0,8% în aprilie faţă de anul trecut în aceeaşi perioadă), în contextul unei încetiniri economice, iar investitorii iau în calcul posibilitatea ca Banca Centrală a Poloniei să scadă încă o dată dobânda de referinţă, fapt care desigur că dezavantajează zlotul”, a precizat Silviu Pojar.

Potrivit analizezi citate, lira sterlină şi coroana suedeză s-au depreciat, de asemenea, luna trecută, înregistrând variaţii de sub 1% comparativ cu moneda unică. La polul opus, în mai s-a aflat forintul, care a crescut cu aproape 1% faţă de euro, în contextul unor „victorii” marcate de economia Ungariei, care a înregistrat o creştere (0,7%) în primul trimestru din acest an, iar pe de altă parte ţara a intrat pe lista Comisiei Europene privind abrogarea procedurii de deficit excesiv. Coroana cehă a marcat o variaţie redusă, înregistrând pe parcursul lunii trecute o apreciere nesemnificativă. Leul rămâne, după primele cinci luni ale anului curent, moneda din UE cu cea mai mare apreciere faţă de Euro, înregistrând o creştere de aproape 1,3%.

Cat despre evoluţiile faţă de dolarul american, Silviu Pojar susţine că monedele din UE s-au depreciat luna trecută, inclusiv leul cu circa 2,7%. Pe primele cinci luni ale anului 2013 însă, moneda naţională rămâne singura din UE care şi-a menţinut valoarea comparativ cu USD, înregistrând o variaţie nesemnificativă la sfârşitul perioadei comparativ cu începutul acesteia; restul monedelor din Uniunea Europeană au marcat scăderi importante (cuprinse între circa 1,5%-6,5%) faţă de dolarul american. De altfel, moneda americană a crescut în acest an faţă de cele mai multe monede, pe fondul rezultatelor majoritar încurajatoare înregistrate de economia americană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.