Libraria Humanitas lanseaza un volum special de poezii cu ocazia a 165 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu

Libraria Humanitas Cluj va asteapta joi, 15 ianuarie, de la ora 17:00, la lansarea volumului special „Mihai Eminescu – Poezii”, cu ocazia implinirii a 165 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu.

La evenimentul de lansare vor lua parte, criticul și istoricul literar, Ioana Bot, Adrian Tudurachi, critic și istoric literar, cercetător la Institutul Sextil Pușcariu al Academiei Române, Cluj.

Lansarea va avea loc în Librăria Humanitas, strada Universității, nr. 4 și va fi încheiată de un recital de poezie al elevilor de la Colegiul Național Emil Racoviță.

„Eminescu nu a avut timp să-şi adune creaţia într-un volum ‘de autor”‘, tot astfel cum nu a avut, de fapt, nici timp să o încheie, lăsându-ne moştenire un şantier de proporţii uriaşe – pe cât de fascinant, pe atât de copleşitor. Această nouă ediţie restituie o parte însemnată a operei poetice, readucând-o, totodată, la datele ei primordiale: ordonate potrivit anilor când au fost scrise şi însoţite de note ample care evocă elemente biografice sau detalii de atelier, poeziile eminesciene câştigă în puritate. Le putem citi cu adevărat ‘aşa cum le-a scris Eminescu’, iar nu cum le-au reordonat numeroşii săi editori, de-a lungul timpului.

Ceea ce antologia de faţă desluşeşte, în epura cronologiei sale interne, este viteza de evoluţie a unui poet care, deşi începe a scrie sub auspiciile paşoptismului, duce, cu geniul său, lirica românească la apogeul romantismului, pentru a o ancora apoi în zorii modernităţii, ce vor lumina lumea literară românească abia în secolul posterităţii eminesciene”, declara Ioana Bot.

mihai eminescu poezii volum 15 ian 2015

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.