Pentru multe persoane, jocurile de noroc sunt un viciu de care cu greu pot scăpa, asemeni fumatului, iar pentru alții este doar o distracție și o plăcere ușor costisitoare. Diferența dintre primii pentru care jocuri cazino sunt un viciu și cei din categoria a doua ține de limitele pe care și le impun fiecare singuri. Primii, cei pentru care păcănelele au ajuns de la distracție la un coșmar, e greu să se mai autocontroleze și să își impună anumite limite. Odată ce ai ajuns cu depedența de jocuri mecanice în sânge cu greu mai scapi de ea și ai nevoie de ani grei de terapie pentru a reuși să te controlezi și să te temperezi.
Multe persoane care au ajuns dependente de jocuri de tip cazino au pierdut lupta cu autocontrolul, investesc haotic, pierd sume mari de bani, nu mai gândesc, se îndatorează la prieteni sau rude, nu ascultă de sfaturile nimănui, își pierd bunurile personale, de la bijuterii și obiecte de prin casă și până la mașini sau case. Jocurile de noroc îți pot lua mințile și te pot transforma într-o marionetă fără minte.
Cea de-a doua categorie de persoane sunt cei pentru care jocurile de noroc sunt doar o distracție și o plăcere. De regulă aceste persoane au o situație financiară foarte bună și se joacă strict pentru relaxare și amuzament. De obicei, aceștia nu aleargă după câștiguri sau profit, nu caută să se îmbogățească din asta sau să își rotunjească veniturile, nu sunt interesați să câștige sau să facă mulți bani dat fiind situația financiară foarte bună pe care o au. Dar aceste persoane sunt puține, sunt cazuri izolate, iar numărul celor din prima categorie, a celor care au devenit dependenți, este mult mai mare, depășindu-i pe cei care se joacă doar pentru distracție.
Autocontrolul dependenței de jocuri de noroc ține, în primul rând, de limitele pe care ți le stabilești singur. Dacă depășești aceste limite o dată, de două ori, de trei ori și de alte câteva ori, înseamnă că ți-ai pierdut controlul și va fi greu să îl restabilești la loc.
Jocurile de noroc tip cazino pot fi distractive și amuzante, dar dacă depășești acea limită, distracția devine apoi depedență.