Marcel Iureş şi George Mihăiţă, într-un spectacol după „Moromeţii” la Teatrul Naţional Cluj

Scena Teatrului Naţional va fi gazda unei piese în premieră la Cluj-Napoca, o dramatizare după romanul „Moromeţii”, de Marin Preda – intitulată „Pai… despre ce vorbim noi aici, domnule?”, în regia lui Alexandru Dabija şi concepută de cunoscutul realizator de televiziune Cătălin Ştefănescu.

Dupa succesul inregistrat pe scenele din Bucuresti, a venit si randul iubitorilor de teatru din Cluj, sa descopere si sa vizioneze producţia care îi aduce pe scenă pe doi dintre marii actori ai României, Marcel Iureş şi George Mihăiţă.

Conceput ca un dialog între două personaje exponenţiale – Ilie Moromete si Cocoşilă, montarea prezintă întâlnirea cu doi actori magistrali, Marcel Iureş (Moromete), un artist al nuanţelor hatre şi George Mihăiţă (Cocosila), in acelasi registru al firescului absolut, cum ne-a obisnuit de la inceputul carierei pana la ultimul rol. Spectacolul prilejuieste numeroase momente de ilaritate, precum si reflectii asupra universului romanesc realist si mitic.

„Pai… despre ce vorbim noi aici, domnule?” este una dintre cele mai apreciate piese de teatru ale momentului, s-a dovedit a fi o punere in scena emotionanta si profunda, ce starneste hohote de ras, dar si sentimente tulburatoare.

pai despre ce vorbim noi aici iures si mihaita teatru

„Nu prea stiu cum e sa vorbesti despre tarani intr-o lume care are ‘casa la tara’. Nu prea stiu cum e sa fii mare scriitor cand ‘intri in manuale’. Sau cand breasla te tot propune la premiul Nobel.

Fiecare cultura cu mancarurile si creatorii ei. Mi-e frica de tarani si de dramaturgia contemporana. Pe de alta parte, am vrut dintotdeauna sa vad o piesa cu tarani. Si, uite ca am parte de ea. Ma bucur, asta e cuvantul. Ma bucur de piesa lui Catalin Stefanescu, de fabulosul roman al lui Preda, de actorii George si Marcel. Asa e la noi, ne bucuram de toate prostiile”, spune regizorul Alexandru Dabija.

„Ii datorez lui Alexandru Dabija toata experienta acestei povesti fabuloase. A lui a fost ideea reintalnirii cu acest roman atat de important in literatura de la noi. Eu nu am facut decat sa raspund, asa cum am putut, la propunerea asta. Dupa cum tot Dabija a fost cel care ne-a condus, discret, prin toate momentele ei. Iar lucrul in interiorul acestei echipe e un privilegiu. E exact asa cum spun povestile frumoase, despre echipe frumoase. Adica seriozitate adevarata, atunci cand e vorba de munca, si ironie cat cuprinde, hahaiala, discutii in contradictoriu pana spre dimineata, odata ce fiecare dintre noi isi va fi facut treaba. Iar lucrul direct cu un asemenea regizor, cu actori de anvergura lui Marcel Iures sau a lui George Mihaita, inseamna o SCOALA in cea mai pura semnificatie a acestui cuvant. Nu in ultimul rand, inseamna fericirea de a descoperi lucruri impreuna, sub ocrotirea unei vechi si fascinante prietenii. Toate astea intr-un spatiu facut pentru asa ceva”Catalin Stefanescu

Piesa va fi pusă în scenă în data de 14 mai, de la ora 19:00.

Durata piesei: 75 min (fără pauză)

Biletele au fost puse în vânzare şi sunt disponibile la preţ variabil în funcţie de categoria de loc, astfel: VIP – 90 lei; Cat. I – 80 lei şi Cat. II – 70 lei. Acestea pot fi achizitionate de la Sala Operei din Cluj si online prin www.vreaubilet.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.