Marile evenimente istorice care au dus la înfăptuirea Unirii, reconstituite cu succes pe Cluj Arena, în anul Centenarului, în faţa a mii de spectatori! FOTO/VIDEO

O adevărată lecţie de istorie a fost pusă în scenă sâmbătă seara, 8 septembrie, pe Cluj Arena, de Asociaţia Cultural-Artistică Vulturii Carpaţilor, în colaborare cu Asociaţia Cascadorilor Profesionişti din România şi Asociaţia Culturală Hara, care au recreat câteva dintre cele mai importante evenimente istorice care au marcat România şi care au dus la înfăptuirea Marii Uniri.

În deschiderea evenimentului a avut loc un spectacol de dresaj ecvestru impresionat oferit de dresorul Miron Bococi de la Salina Equines.

Denumit „Marea Unire – Reconstituire istorică”, spectacolul a fost realizat după un scenariu original, documentat istoric, care a făcut referire la mai multe zone ale ţării şi din care nu au lipsit costumele, armele şi decorurile specifice perioadei evocate.

Spectatorii prezenţi au urmărit fascinanţi desfăşurea de forţe, dialogul personajelor şi au plonjat astfel în evenimentele din perioada 1914-1918 care au codnus, după drame, răsturnări de situaţie pe front şi sacrificii imense, la realizarea visului Marii Unirii de la 1 Decemrie 1918.

Potrivit iniţiatorilor acestui eveniment, scopul proiectului este acela de a conştientiza şi celebra importanţa istorică deosebită a Centenarului Marii Unirii într-un mod atractiv şi unic.

Evenimentele istorice recreate în acest spectacol au fost următoarele:

– secvenţe de luptă din Bătălia de la Oituz
– Bucureștiul la intrarea României în Primul Război Mondial;
– Întâlnirea confidențială dintre Martha Bibescu și atașatul Ambasadei Britanice la București, Cristopher Thompson;
– Strategia si abordarea generalului Eremia Grigorescu;
– Intrigile de palat, campania pentru atragerea României în război, cât și promisiunile seducătoare ale Aliaților și ale Puterilor Centrale pentru România;
– Dubiile regelui Ferdinand, inclinațiile politice ale Reginei Maria și politica de „tatonare, așteptare și poziționare optimă” a prim-ministrului Brătianu;
– Bătălia de pe Argeș care duce la pierderea Bucureștiului – secvențe de luptă;
– Ecaterina Teodoroiu conduce un pluton de infanterie în bătălia de la Mărășești;
– Bătălia de la Mărășești – secvențe de luptă;
– Tratatul de la București din aprilie 1918;
– Capitularea Austro-Ungariei, semnată la Villa Giusti pe 3 noiembrie 1918;
– Euforia realizării actul Marii Uniri de la Alba-Iulia de la 1 decembrie 1918;
– Apariția pe ecranele LED a celor 5 fotografii realizate de soldatul Samoilă Mârza;
– Parada de la Bucuresti. Regele Ferdinand, Regina Maria și Generalul Berthelot avansează într-o atmosferă electrică pe sub Arcul de Triumf.

Coloana sonoră a fost special aleasă pentru a evidenția emoția și simbolistica fiecărui moment în parte, purtând spectatorul, rând pe rând, prin dramă, dor, camaraderie, tristețe, tragedie, absurd, neputință, victorie și triumf.

„Este un spectacol de reconstituire istorică, care pune accentul pe Marea Unire şi pe evenimentele care au dus la înfăptuirea ei. Avem actori, cascadori, cai, efecte speciale, ecrane, lumini, muzică, un complex de lucruri care să ducă la acel sentiment de luptă corp la corp, pentru că avem şi nişte arme din acea perioadă, din Primul război mondial, focuri de tun etc. Este un spectacol în adevăratul sens al cuvântului, atipic pentru publicul obişnuit cu o piesă de teatru în aer liber sau cu un show, dar vrem să aducem ceva diferit şi vrem să marcăm Marea Unire şi ceea ce înseamnă 100 de ani de la Unire. Vrem să aducem acest spirit de unire, pentru că la urma urmei doar uniţi am trecut prin multe lucruri. Împreună am făcut o schimbare de perspectivă de multe ori, nu doar pentru Marea Unire, şi vrem să păstrăm această dimensiune şi acum, pentru că uneori parcă uităm acest lucru şi este păcat. Indiferent de cine suntem, trebuie să ştim că suntem români şi este o mândrie să fim români”, a spus Gabriela Marinescu, PR-ul evenimentului.

Pentru realizarea acestui spectacol impresionant, organizatorii au venit cu un scenariu original, 18 actori profesionişti de prestigiu, din care îi amintim pe Maia Morgenstern, Claudiu Trandafir, Flaviu Crişan, Gelu Niţu, Geo Dobre, Eugenia Şerban, Vasile Calofir, Catinca Nistor, Gabriela Marin sau Mălina Tomoiagă şi mulţi alţii, 16 cascadori profesionişti, 120 de figuranţi pregătiţi şi antrenaţi pentru acest gen de spectacole, 12 cai dresaţi pentru astfel de evenimente, efecte pirotehnice, 6 tunuri de epocă (efecte de foc la gura țevii, efecte de explozii în aer, efecte de explozii în pământ), armament şi echipamente specifice perioadei respective, cascadorii cu foc (căderi de la înălțime în flăcări, oameni torță, cascadori călare în flacari), costume tematice şi decoruri specifice perioadei.

Clujenii au putut să urmărească desfăşurarea evenimentelor pe două ecrane LED cu dimensiuni de 8/6 metri.

VIDEO – Moment din spectacol

Primăria Cluj-Napoca a transmis live întregul eveniment pe pagina primarului Emil Boc.

Acest proiect a fost conceput sub forma unui turneu şi reprezintă un eveniment național major ce urmează să fie prezentat în cele mai importante orașe din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.