Medicamentele se scumpesc. Costurile materiei prime, al utilităților și termenul lung de livrare, principalele cauze

Cresc prețurile la medicamente vor crește, deoarece în unele cazuri materia primă este mai scumpă cu până la 800%, iar costurile ridicate la utilități în ultimul an influențează și ele mărirea prețului, explică Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj și preşedintele Patro­natului Producă­torilor Industriali de Medicamente.

„Furnizorii internaţionali încep să informeze despre prelungirea timpului de livrare a comenzilor pentru folie de aluminiu, folie de plastic şi hârtie specială pentru ambalaje şi prospecte, de la trei luni la şase luni. Asta înseamnă o presiune enormă pe capitalul de lucru, care deja este întins la maximum din cauza creşterii costurilor cu materiile prime, excipienţii şi utilităţile.

Unele materii prime s-au scumpit deja şi cu 800% şi în aceste cazuri deja fabricile de medicamente din ţară au fost obligate să facă stocuri de şase luni”, a explicat Dragoş Damian, care este şi preşedintele Patro­natului Producă­torilor Industriali de Medicamente, scrie MEDIAFAX.

Principalele ţări din care vin materiile prime necesare fabricării produselor farmaceutice sunt China, India sau Germania, industria locală de medicamente bazându-se pe importuri pentru aceste produse.

Dragoş Damian mai precizează că, pe lângă creşterile de preţ, producătorii mai plătesc şi taxa clawback, ceea ce duce la dispariţia unor medicamente care nu mai pot fi susţinute de fabricile locale. În acest timp, medicamentele din import rezistă creşterilor de preţuri.

Medicamentele, afacere de 21 de miliarde de lei

Producţia de medicamente generează afaceri de 4,4 mld. lei anual, iar în total sunt 162 de firme cu obiect de activitate în fabricarea produselor farmaceutice, care angajează 9.900 de oameni. Piaţa farmaceutică din România a generat vânzări de peste 21 de miliarde de lei în 2021, inclusiv programele naţionale, în creştere cu 17% faţă de anul anterior, potrivit datelor furnizate de compania de cercetare de piaţă Cegedim.

„Costurile cu utilităţile (gaz, curent) sunt duble; cu materiile de ambalat (folie aluminiu, alveole plastic) sunt preţuri crescute cu până la 600% (dar problema mai mare este timpul foarte lung de livrare – 6 luni); cu materiile prime şi excipienţii până la 500%. Aceste costuri nu pot fi absorbite în preţ pentru că la medicamente preţurile sunt reglementate”, a mai spus Dragoş Damian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.