Mediul de afaceri clujean și tradițiile locale, promovate în Spania de Consiliul Județean

O delegație a județului Cluj condusă de vicepreședintele Consiliului Județean, Marius Mînzat, alături de reprezentanți ai Tetarom S.A., a participat zilele trecute, la Madrid, la o misiune economică menită să inițieze noi parteneriate de business între cele două părți.

Agenda vizitei a inclus întâlniri cu omologi spanioli și vizite la obiective economice locale. Astfel, delegația clujeană a avut programate vizite la Parcul Științific din Madrid (Parque Cientifico de Madrid) și la Muzeul Național de Știință și Tehnologie, unde s-au realizat schimburi de experiențe și bune practici utile, în beneficiul Parcurilor Industriale Tetarom și Tetapolis. De asemenea, delegația clujeană a participat la o reuniune de lucru la Institutul Spaniol pentru Comerț Exterior (ICEX) și a întreprins vizite de documentare în domeniul managementului deșeurilor la Stația de clasificare a deșeurilor din ambalaje și depozitul de deșeuri (Colmenar Viejo) precum și la Stația de transfer deșeuri (San Sebastián de los Reyes).

Mă bucurat că am reușit ca, prin intermediul acestei delegații de afaceri clujene, să transmit omologilor spanioli întreaga disponibilitate a județului Cluj în vederea stabilirii de noi parteneriate în domeniul economic şi nu numai. În același timp, sub semnul Centenarului Marii Uniri, am adus în Spania, cea care găzduiește una dintre cele mai mari comunități de români, o parte reprezentativă din ceea ce are Clujul mai bun și mai frumos, din tradiția și cultura românească”, a declarat vicepreședintele Consiliului Judeţean Cluj, Marius Mînzat.

Această misiune economică a fost organizată de Consiliul Județean Cluj și Tetarom S.A. în parteneriat cu Institutul Spaniol pentru Comerț Exterior (ICEX), a cărui misiune este aceea de a prezenta oportunități de investiții pentru comunitatea de afaceri spaniolă în România și în județul Cluj.

În același timp, urmare a invitaţiei primite din partea Ambasadei României în Regatul Spaniei, Asociaţia Produs de Cluj, entitate aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a participat, în aceeași perioadă, în Peninsula Iberică la manifestările dedicate Zilei Naţionale şi Centenarului Marii Uniri.

Astfel, ansamblul de dansuri populare Cununa Apusenilor din Gilău împreună cu patru tineri şi talentaţi solişti de muzică populară, respectiv Lavinia Daiana Mariş, Andreea Ciupe, Mihai Trif şi Cosmin Mocean au susţinut două reprezentaţii de muzică şi dansuri populare. Prima reprezentaţie s-a desfăşurat la dineul oficial organizat de Ambasada României în cinstea Zilei Naţionale, invitaţi fiind oficiali spanioli şi membri ai corpului diplomatic acreditaţi la Madrid iar a doua a fost dedicată românilor din zona Alcalá de Henares.

Practic, prin această acţiune, Consiliul Județean Cluj și Asociaţia Produs de Cluj au dus în Spania o bucată de Cluj, o parte de Românie şi un pic din sufletul tuturor celor care sunt parte a proiectului clujean. Ambele reprezentaţii au fost încărcate de emoţii, dat fiind faptul că la acest eveniment clujenii au avut onoranta şi greaua misiune de a reprezenta România la manifestările dedicate Zilei Naţionale şi Centenarului Marii Uniri organizate de misiunea diplomatică a ţării la Madrid.

Reacţiile publicului, atât în timpul cât şi după spectacol, au sporit trăirile inerente unui asemenea eveniment, dar au avut şi darul de a demonstra că folclorul românesc este apreciat de persoane de pe toate meridianele, diplomaţii prezenţi la eveniment declarându-se cuceriţi de tradiţia populară a românilor. În ceea ce privește spectacolul susţinut pentru comunitatea românească, acesta s-a bucurat de prezenţa unei mulţimi formate în mare parte din părinţi şi copii îmbrăcaţi în costume populare naţionale, la fel de emoţionaţi ca şi artiştii întrucât aveau ocazia să asculte cântece populare şi patriotice româneşti şi să urmărească dansuri populare de acasă, pe viu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.