Duminica, 22 octombrie 2017, incepand de dimineata si pana seara, mii de clujeni au trecut pragul Catedralei greco-catolice „Schimbarea la fata” de pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca pentru a se inchina la moastele Sfantului Papa Ioan Paul al II-lea, aduse de Eparhia Greco-Catolică Cluj-Gherla.
Moaştele au putut fi venerate în orele dintre celebrările liturgice duminicale, programate de la orele 8.30, 10.30 (celebrată de Episcopul eparhial) şi 18.00, iar relicvariul a fost de asemenea însoțit de un atestat cu privire la prezența picăturilor din sângele Papei.
Public de toate varstele a luat cu asalt catedrala greco-catolica de pe Eroilor pentru a se ruga la moastele celui mai apreciat suveran pontif si singurul lider de la Vatican care a vizitat Romania, in 1999, formandu-se cozi de cateva zeci de metri.
VIDEO – eClujeanul
„Adeseori el își îndrepta cu iubire paternă ‘ochii sufletului’ spre Biserica noastră. Trebuie menționat faptul că primele generații de Episcopi greco-catolici români au primit Bulele Pontificale cu sigiliul și semnătura Pontifului Ioan Paul al II-lea. Putem spune că de personalitatea Papei Ioan-Paul al II-lea se leagă reînvierea Bisericii noastre după perioada de persecuție. Cea de-a doua numire de Cardinal din cadrul națiunii noastre, cea a Eminenței Sale Alexandru Todea, a fost făcută de către Papa Ioan Paul al II-lea – un eveniment cu totul inedit pentru o Biserică atât de mică numeric comparativ cu marile comunități catolice din lume.
Ne amintim de asemenea cu bucurie și invitația pe care Papa Ioan Paul al II-lea a făcut-o întregului Cor Episcopal, în Anul Jubiliar 2000, când, pentru întâia oară, întregul Episcopat al BRU a celebrat Sfânta Liturghie în rit bizantin, în limba română, în Bazilica San Pietro din Roma, în prezența Papei Ioan Paul al II-lea. În același an a fost emis un document pontifical deosebit de important și foarte puțin cunoscut: Suveranul Pontif a adresat o Scrisoare Apostolică Bisericii Greco-Catolice din România, cu ocazia împlinirii tricentenarului de la data Unirii cu Biserica Romei – este primul document de acest fel din istoria Bisericii Greco-Catolice”, a sustinut PS Florentin Crihălmeanu, Episcop eparhial de Cluj-Gherla.