MNIT pregătește cea mai valoroasă expoziție din istoria sa: „Războinici uitați și podoabe eterne (secolul al V-lea p. Chr.)”

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT)  pregătește cu sprijinul Ministerului Culturii și al Primăriei Șimleu Silvaniei o expoziție temporară extraordinară, intitulată „Războinici uitați și podoabe eterne”. Expoziția, care va fi vernisată la  sfârșitul anului curent, se anunță a fi unul dintre cele mai importante evenimente organizate  vreodată de MNIT.

Vor fi expuse tezaure unice în lume, constând din bijuterii, medalioane și vase  din aur și argint, împrumutate din colecțiile a peste zece muzee din țară și din străinătate. Prin  modul de expunere inovativ și interactiv, expoziția va fi de interes pentru toate generațiile.  

„Prin această expoziție, MNIT continuă colaborarea cu instituții culturale de talie  mondială, cele mai importante artefacte ale expoziției făcând parte din tezaurul de la Șimleul  Silvaniei, descoperit în două etape (1797, 1889) și aflat în colecțiile Muzeului de Istoria Artei  (Kunsthistorisches Museum) din Viena și a Muzeului Național Maghiar (Magyar Nemzeti  Múzeum) din Budapesta.

Tezaurul de la Șimleul Silvaniei este considerat una dintre cele mai  importante descoperiri din perioada migrațiilor, atât la nivel regional, cât și european, iar  artefacte din cele două tezaure vor fi expuse pentru prima dată în Transilvania, locul lor de  descoperire”, afirmă Felix Marcu, Manager MNIT. 

Printre exponate se numără o fibulă spectaculoasă din aur masiv, decorată cu una dintre  cele mai mari pietre de onix fațetate, care impresionează prin dimensiune și execuția  excepțională. Obiectul are o valoare impresionantă atât din perspectiva culturală, cât și  financiară, ilustrând bogăția și măiestria remarcabilă a elitelor din secolul al V-lea.

Expoziția își  propune să prezinte aceste elite prin intermediul celor mai însemnate descoperiri arheologice,  care evidențiază fenomene istorice și arheologice majore care au influențat evoluția Europei și  constituie o moștenire culturală comună pentru comunitatea europeană.  

„Expoziția va arăta că epoca migrațiilor nu trebuie privită ca o perioadă întunecată, ci mai  degrabă o epocă de tranziție din antichitatea târzie către o nouă eră, ea fiind catalizatorul pe  care s-a clădit istoria statelor europene medievale. Evenimentul subliniază bogăția și diversitatea  culturală a regiunii Dunării de mijloc, o zonă de o importanță strategică din antichitate și până astăzi”, afirmă Alpár Dobos, muzeograf din cadrul MNIT.  

„Credem că acest proiect este un eveniment cultural extrem de important, care reflectă istoria și valorile culturale comune pe care țările Europei le împărtășesc. Suntem convinși că expoziția va fi de mare interes, de aceea am inițiat toate procedurile necesare organizării ei și  dorim să exprimăm recunoștința noastră anticipată față de toți cei care aleg să ne susțină financiar sau logistic.

În plus, dorim să anunțăm că în cursul acestei luni am pregătit o surpriză specială pentru clujeni, și nu numai, pentru a aduce expoziția mai aproape de ei. Detalii vor fi dezvăluite în curând”, încheie Dr. Felix Marcu, Manager MNIT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.