Mobilizare generală pentru salvarea „Parcului de Est” şi transformarea sa în rezervaţie naturală şi parc public pentru clujeni! FOTO/VIDEO

Joi, 8 martie, de la ora 18:00, la parterul Librăriei Cărtureşti din Iulius Mall a avut loc o amplă dezbatere, timp de două ore, despre viitorul „Parcului de Est”, pe amplasamentul căruia municipalitatea a anunţat că şi-ar dori construirea unui Aqua Park modern, lângă Baza Sportivă Gheorgheni, pe terenul actualei Pepiniere Becaş, iar concluzia unanimă a fost că un proiect Aqua Park nu are ce căuta în zona Parcului de Est, care trebuie să rămână parc public şi rezervaţie naturală pe modelul Deltei Văcăreşti din Bucureşti.

Deputatul independent Adrian Dohotaru a invitat mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile din Cluj-Napoca pentru a dezbate soarta acestui parc, iar mai mulţi activişti au anunţat că vor merge luni în şedinţa Consiliului Local de la primărie pentru a le propune primarului şi consilierilor locali să renunţe la această idee şi să aleagă o altă destinaţie pentru viitorul aqua park al Clujului.

Au răspuns „prezent” invitaţiei la dezbatere: Adrian Borda (coordonator Plan Urbanistic General), Adrian Costina (activist SOS), Ana Corpade (geograf), Ana Horhat (arhitect peisagist), Antoniu Bumb (declic), Cristi Domșa (Societatea Ornitologică Română), Cornel Vîlcu (activist civic), Laura Panait (La Terenuri – Spațiu Comun Mănăștur) şi Tiberiu Ciolacu (arhitect).

S-au avansat o serie de argumente împotriva unui Aqua Park în zona Parcului de Est şi s-au propus alte locaţii, de exemplu: terenul privat al Băilor Someşeni, aflat în paragină sau terenul de la ştrandul Sun şi pepiniera Grigorescu de lângă Cora, două zone mult mai potrivite pentru un asemenea proiect de anvergură.

E nevoie de un Aqua Park în Cluj, dar nu în Parcul de Est, asta au susţinut la unison toţi cei prezenţi la dezbaterea de joi de la Cărtureşti.

Un alt clujean prezent la dezbatere a susţinut că trebuie să existe mai multe activităţi pentru copii în zona respectivă, vizite cu şcoala sau plimbări pentru a se vedea că există interes pentru această zonă verde a oraşului.

Niciun reprezentant al municipalităţii nu a considerat de cuviinţă că merită să onoreze invitaţia la această dezbatere.

Harta oferită de Asociaţia SOS Parcul de Est

Reamintim că în ședința extraordinară a Consiliului Local din data de 28 februarie 2018, primarul Emil Boc a propus un nou proiect pe care Primăria îl susține și care cuprinde 2 obiective „importante pentru Cluj-Napoca”: realizarea unui Aqua Park și realizarea unei baze sportive de performanță pentru fotbal, în zona actualei Baze sportive Gheorgheni.

VIDEO – O parte din dezbaterea amplă poate fi văzută în înregistrarea de mai jos:

Arhitectul peisagist Ana Horhat a tras un semnal de alarmă cu privire la criza spaţiilor verzi în Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.