Muzeele clujene, luate cu asalt sâmbătă seara, cu ocazia evenimentului tradiţional Noaptea Muzeelor! FOTO

Dacă ar fi să facem un bilanţ al celor mai vizitate muzee clujene sâmbătă, 19 mai, cu ocazie unei noi ediţii a evenimentului tradiţional Noaptea Muzeelor, cele trei aflate în zona centrală a oraşului, Muzeul de Istorie a Transilvaniei, Muzeul de Artă şi Muzeul Etnografic al Transilvaniei, au fost cele mai vizitate de către clujeni. Ce-i drept a contat şi faptul că în acest an a avut loc în aceeaşi perioadă cu Zilele Clujului.

Fluxul cel mai mare de oameni a fost, evident, la Muzeul de Istorie al Transilvaniei, redeschis publicului după o pauză de 10 ani, acolo unde expoziţia dedicată Egiptului antic cu mumia veche de 2000 ani a fost în centrul atenţiei. Întrucât s-a permis accesul unui număr limitat de persoane în camera cu exponatul, lumea a stat la coadă şi 5-10 minute pentru a o vedea.

Pentru ca experienţa să fie completă, spațiul de expunere a fost amenajat în așa fel încât a reprodus interiorul unei piramide. Expoziția a pus la dispoziție și un loc special amenajat pentru copii, unde aceștia s-au transpus în mitologia egipteană.

„Egiptul și misterele lui” a adus în atenția publicului cele mai reprezentative artefacte egiptene aflate în patrimoniul MNIT, exponate care alcătuiesc una dintre cele mai importante colecții de acest tip din Transilvania. Această colecție se datorează, în principal, donației făcute de Orbán Balázs Muzeului Ardelean, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Cel mai de seamă exponat al expoziției este mumia unei femei, împreună cu sarcofagul ei, realizat din lemn de cedru pictat. De asemenea, expoziția va fi însoțită de: organe umane mumificate, ibiși, un pui de crocodil și amulete din piatră.

Colecţia de Istorie a Farmaciei ce aparţite de MNIT şi-a deschis şi ea porţile, având un număr important de vizitatori.

Fotografii mai jos de la Muzeul de Istorie:

Nici expoziția „Incursiuni dacice în spațiul virtual”, respectiv expoziţia temporară „PUNCTE DE VEDERE: Stereofotografii din timpul Primului Război Mondial” nu au fost neglijate, având un număr mare de vizitatori. Clujenii au primit o pereche de ochelari 3D pentru a vedea stereofotografiile din timpul Primului Război Mondial.

În jurul orei 22, clujenii au luat parte şi la o mini-piesă de teatru cu actriţa Elena Ivanca în curtea Muzeului de Istorie.

La Muzeul de Artă Cluj-Napoca forfota a fost la fel de mare, mii de clujeni au trecut pragul muzeului pentru a descoperi operele lui Nicolae Grigorescu sau Theodor Pallady.

Clujenii au vizitat şi Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Apei „Leonida Truţa” din localitatea Florești, administrat de Compania de Apă „Someș”, Muzeul Universităţii Babeş-Bolyai sau Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.