Muzeul de Artă: Expoziţie retrospectivă de sculptură, ceramică şi plastică începând de miercuri

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca va găzdui începând de miercuri expoziţia retrospectivă de ceramică şi plastică mică, „Centenar Benczedi Sandor (1912 – 1998)”.

Expoziţia vernisată miercuri începând cu ora 18 reprezintă o evocare a memoriei sculptorului Benczédi Sándor (1912-1998), una dintre personalităţile marcante a vieţii artistice clujene din a doua jumătate a secolului XX, de la a cărui naştere se împlinesc în acest an o sută de ani.

Lucrările selectate pentru expunere provin din prestigioasele fonduri patrimoniale de sculptură contemporană transilvăneană ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca şi Muzeul Secuiesc al Ciucului, precum şi din numeroase colecţii particulare.

Benczédi Sándor este născut în 16 septembrie 1912, în satul Tărceşti, judeţul Harghita. După primii cinci ani de studiu la şcoala elementară locală, a urmat cele patru clase gimnaziale ale Colegiului Unitarian din Cristuru Secuiesc, continuându-şi ulterior instrucţia teoretică la Liceul Pedagogic de Stat din aceeaşi localitate. După absolvire, s-a înscris la cursurile de sculptură ale Academiei de Arte Aplicate din Budapesta (1937), sub îndrumarea renumitul artist-pedagog Ohmann Béla, iar după un an de studiu decide să-şi desăvârşească formaţia artistică la Academia de Arte Frumoase (1938-1942), la clasa maestrului Kisfaludi Strobl Zsigmond.

Ziua de CJ

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.