Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei s-a deschis astăzi oficial pentru public după 9 ani, cu o nouă identitate vizuală!

Veste excelentă pentru cultura clujeană. Cel mai important muzeu din Cluj-Napoca, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT), s-a deschis astăzi oficial pentru public după 9 ani în care a stat închis și a găzduit doar expoziții temporare, a anunțat managerul acestuia, Felix Marcu, într-o conferință de presă, potrivit site-ului partener Clujul Cultural.

Muzeul a stat închis din 2009 – 2013, iar între 2013-2017 au avut loc expoziții temporare pe perioade scurte.

„Anul 2018 începe la MNIT cu o expoziție cu corespondența poetului Lucian Blaga către Ion Breazu, care marchează redeschiderea MNIT, De asemenea, ne prezentăm cu o noua identitate vizuală și multe proiecte legate de Primul Război Mondial, Centenarul Marii Uniri. Clujul va fi capitala arhologiei românești în mai, apoi în vară vin aici toți specialiștii care lucrează la proiectul Limesului roman și multe altele. Vrem o expoziție de bază la care să revenim în viitor”, a sustinut directorul Felix Marcu.

Noul logo vizual a fost realizat de designerul Sorin Tîrc.

Centenarul Marii Uniri va fi marcat pe toată durata anului prin dezbateri, expoziții și evenimente speciale. Agenda anului include noi expoziții temporare, deschiderea de noi spații dedicate artelor performative și culturii alternative, dar și evenimente care aduc istoria României în fața specialișilor. În 2018, MNIT se va prezenta cu o nouă identitate vizuală, menită să apropie instituția de un public larg, modern și multicultural.

Scopul principal al MNIT este redeschiderea expoziției permanente.

Prima expoziție după redeschidere, dedicată lui Lucian Blaga

Expoziția dedicată corespondenței poetului Lucian Blaga cu Ioan Breazu este din perioada când acesta a fost atașat cultural la Lisabona, a explicat curatorul ei. „Este foarte confesivă, privește diferite aspecte care îl interesau pe Blaga, aflat în străinătate”, a explicat curatorul Ioana Gruiță.

VIDEO de la conferinta de presa de astazi, oferita de clujulcultural.ro

Zilele Culturii Nationale la MNIT

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, MNIT expune o parte mai puţin cunoscută din corespondența poetului și filosofului transilvănean Lucian Blaga, într-o expoziţie temporară care va putea fi vizitată în perioada 12-21 ianuarie 2018, la sediul muzeului, str. C. Daicoviciu, nr. 2.

„Frânturi din Corespondenţa lui Lucian Blaga. Documente din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei” este un eveniment care urmăreşte timp de 15 ani schimbul neîntrerupt de scrisori între doi prieteni, Lucian Blaga şi Ion Breazu, în perioada în care poetul a călătorit în toată Europa, în calitate de reprezentant diplomatic al României.

Dintre cele 96 de scrisori şi cărţi poştale semnate de Lucian Blaga am selectat fragmente reprezentative pentru viaţa personală şi opera sa şi, nu în ultimul rând, câteva impresii de călătorie. Expoziţia nu se doreşte a fi exhaustivă, ci îşi propune să surprindă latura personală a binecunoscutului om de cultură.

Programul de vizitare al expozitiei este urmatorul: Marți, Joi, Vineri, Sâmbătă, Duminică: 10.00-16.00 şi Miercuri: 12.00-18.00, pentru a-l descoperi pe Omul Lucian Blaga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.