Muzica‌ ‌in‌ ‌sarcina‌ ‌si‌ ‌cele‌ ‌8‌ ‌beneficii‌ ‌nestiute‌ ‌ale‌ ‌acesteia!‌ ‌

Din cele mai vechi timpuri,  muzica este vazuta ca vindecatoare pentru trup si suflet si a fost folosita ca forma de terapie. Fredonarea cantecelor pentru copii este cunoscuta in diferite culturi si societati din intreaga lume inca din Antichitate.. Multi compozitori renumiti, inclusiv Mozart, Brahms si Schubert, au compus cantece de leagan memorabile.

Cum poate fi benefica terapia prin muzica in timpul sarcinii?

Multe beneficii ale muzicoterapiei pentru tratarea diferitelor conditii de sanatate fizica si mentala in timpul sarcinii au aparut in ultimii ani. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a stabili protocoale standardizate de terapie muzicala in timpul sarcinii. Acestea ar putea descrie un tip de muzica recomandat, timpul si durata terapiei.

Totusi, s-a demonstrat ca muzica ajuta femeile insarcinate in urmatoarele moduri:

Odihna

Studiile au aratat ca terapia prin muzica poate imbunatati calitatea somnului.

Stresul si anxietatea in timpul sarcinii

Muzicoterapia poate fi benefica in imbunatatirea anxietatii prenatale .

Tratamentul preeclampsiei

Muzica poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale la femeile gravide cu hipertensiune / preeclampsie indusa de sarcina. Prin urmare, poate fi un adjuvant util la tratamentul conventional de preeclampsie.

Stresul si anxietatea in timpul travaliului

Cercetarile sugereaza ca beneficiile interventiilor muzicale sunt eficiente in reducerea anxietatii in timpul travaliului.

Depresia prenatala

Muzica poate ajuta la reducerea depresiei in timpul sarcinii, impreuna cu stresul si anxietatea.

Durerea de travaliu

Un playlist potrivit poate ajuta la reducerea durerii in timpul travaliului.

Cezariana planificata

Studiile au aratat ca ascultarea muzicii inainte de operatia cezariana, poate oferi abilitati mai bune de a face fata stresului si anxietatii inainte de procedura chirurgicala. 

 Prevenirea depresiei postnatale

Abordarea bunastarii mintale este vitala in timpul sarcinii (in special in al treilea trimestru) pentru a preveni starea de spirit proasta si eventualele problemele de sanatate psihica dupa nastere. Studiile au indicat faptul ca, ascultarea muzicii in al treilea trimestru de sarcina poate reduce riscul de depresie postnatala 

Ce tip de muzica este benefic pentru fat?

Raspunsul fiziologic si psihologic al ascultarii melodiilor depinde de tipul si ritmul acestora. De exemplu, ritmul cardiac si tensiunea arteriala pot creste in timp ce ascultati muzica cu ritm rapid. In timp ce melodiile linistitoare, relaxante si cu ritm lent poate reduce atat ritmul cardiac, cat si tensiunea arteriala.

Cercetatorii sugereaza ca poate muzica regulata si cu ritm redus (cantece de leagan) sunt cele mai potrivite pentru fat si nou-nascuti. Clapele de pian, mici acorduri de chitara, toate acestea sunt benefice. Insa, ce faci daca nu ai la indemana astfel de ustensile? Exista un magazin online de instrumente muzicale unde o sa gasesti tot ce iti doresti!

Cum raspunde fatul la muzica?

Fatul incepe sa raspunda la muzica prin modificarile inimii si miscarii fetale in termen de 30 de saptamani de la gestatie. Pe masura ce sarcina avanseaza, perceptia auzului se maturizeaza si fcel mic raspunde chiar si la stimularea muzicala de nivel scazut. Frecventa cardiaca fetala creste atunci cand mama asculta muzica rapida, dar scade ca raspuns la o piesa muzicala lenta si relaxanta.

Avand in vedere cele prezentate, daca astepti sa aduce pe lume un copil, nu uita sa ascultati impreuna cel putin o melodie pe zi!

Sursa foto: Shutterstock.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.