Nepoții de țărani își construiesc o comunitate online!

În această toamnă se fac primii pași pentru dezvoltarea unei comunități online neconvenționale: cea a tinerilor care dezvoltă proiecte inspirate din stilul de viață tradițional românesc.

nepot de taran comuna vultureni cluj

„Nepot de țăran” este un proiect început în această toamnă de către doi tineri clujeni, Constantin și Francesca Gozman, care își propun să-i adune pe cât mai mulți dintre aceia care, la fel ca ei, aleg să se inspire din tradițiile românești atunci când își aleg calea în afaceri sau chiar în viață. Proiectul este dezvoltat sub forma unei platforme editoriale interactive, care prezintă povești de succes, portrete și interviuri ale tinerilor întorși în mediul rural. „Vrem să contribuim la promovarea stilului de viață tradițional românesc și să îl prezentăm ca pe o opțiune viabilă pentru tinerii de azi”, spune Constantin.

www.nepotdetaran.ro este o platformă online gratuită, interactivă și informativă, care reunește portrete și interviuri ale tinerilor ce au reușit să cultive și îmbogățească stilul de viață tradițional românesc. Platforma are și rolul de a susține dezvoltarea unei comunități a celor deja reîntorși în mediul rural, dar și a celor care iau aceasta în considerare ca pe o alternativă viabilă pentru viața lor. Site-ul prezintă deja circa 50 de povești de succes în turism și agricultură, precum și proiecte curajoase în domeniul antreprenoriatului social, prezentând viața la țară prin ochii tinerilor care au avut „nebunia” de a se întoarce la rădăcini, a celor care au știut să îmbunătățească stilul de viață tradițional românesc, păstrându-i cutumele și tradițiile, dar adaptându-le nevoilor și preocupărilor lumii contemporane. „Nepot de țăran” este un proiect editorial co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

„Nepot de țăran dorește să fie o sursă de informare și inspirație pentru tinerii aflați în căutarea unei schimbări în viață, pentru cei care își doresc să dea viața corporatistă pe stilul de viață tihnit, pentru cei care își doresc să fie mai aproape de natură și tradiții sau pentru cei care doresc să se reîntoarcă acasă. Ne adresăm, în special, publicului educat din mediul rural și urban, care are capacitatea și dorința de a demara sau de a se implica în proiecte de creativitate socială în mediul rural”, declară Constantin Gozman, inițiatorul proiectului.

Două dealuri în comuna Vultureni, noua casă a unei familii din Cluj

Francesca și Constantin sunt ei înșiși un exemplu neobișnuit de schimbare a carierei și a felului de a trăi. După zece ani de experiențe profesionale diferite, în care au fost antreprenori, manageri sau angajați în diferite organizații, cei doi și-au investit toate economiile, ba chiar mai mult decât atât, în cumpărarea a 33 de hectare de deal și de pădure în comuna Vultureni, la 30 de kilometri de Cluj.

„Ne-am mutat pentru că vrem un loc liniștit, aproape de natură, care să ne inspire și să ne provoace în același timp. Am căutat să rămânem aproape de Cluj, oraș care ne este drag și unde avem majoritatea prietenilor” spune Constantin.

Au cumpărat două case maramureșene de lemn, originale, și le-au adus până la Vultureni, unde le-au asamblat, cu ajutorul unor meșteri pricepuți – maramureșeni și ei – într-o singură locuință. „Sperăm să ne mutăm acolo înainte de Crăciun”, spun tinerii, care au planuri mari pentru la anul: „Vrem să creștem o livadă de aluni și mai avem câteva idei care să ne permită, în timp, să trăim din ce producem aici, local”.

„Pregătindu-ne pentru această mare schimbare ne-am documentat foarte mult, bineînțeles, și am aflat repede că există mulți tineri români care caută, ca și noi, să trăiască altfel decât sunt împinși să o facă astăzi în marile orașe. Așa că ne-am gândit să îi adunăm pe toți într-un loc, să le aducem informații unii despre alții și vești care i-ar putea ajuta în proiectele lor de afaceri în mediul rural. Ne dorim ca în viitorul apropiat să începem să organizăm întâlniri specializate pentru ei, ca să devenim o comunitate adevărată. Împărtășim interese similare și avem, de multe ori, aceeași motivație, așa că suntem de părere că sunt multe lucruri pe care le-am putea face împreună, multe posibilități de a colabora între noi și de a ne dezvolta proiectele. Așa a apărut Nepotdețăran.ro”, încheie Constantin Gozman.

Site-ul nepotdetaran.ro îi prezintă și îi adună pe tinerii care derulează afaceri inspirate din tradițiile românești. 50 de povești de succes sunt deja promovate pe site.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.