Reprezentanții principalelor muzee din județul Cluj care vor participa la Noaptea Albă a Muzeelor, ediția 2015, eveniment care va avea loc sâmbăta, 16 mai, au luat parte la o conferință de presă, marți, la sediul Consiliului Județean Cluj, în care au prezentat programul cu care își vor întâmpina vizitatorii.
La Noaptea Albă a Muzeelor vor lua parte 20 de muzee clujene: Muzeului Etnografic al Transilvaniei și Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Apei, Muzeul de Istorie din Gherla, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Colecția de Istorie a Farmaciei, Muzeul „Octavian Goga” din Ciucea, Muzeul Universității Babeș-Bolyai (Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie, Muzeul de Mineralogie, Muzeul Zoologic, Vivariul), Muzeul Mitropoliei Clujului, Centrul de Cultură Urbană, Centrul Cultural „Petre Țuțea”, Muzeul de Istorie Turda, Poarta de su’ Feleac și Muzeul de Fotografie (Photo România Festival), Muzeul Municipal Dej și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cluj.
„Din păcate guvernele au făcut destul de puține pentru promovarea culturii. Foarte multe clădiri de patrimoniu pe care le avem, care reprezintă sufletul ardelean, noi ne împiedicăm în tot felul de proceduri juridice și nu reușim să le conservăm. Nu o să pricep niciodată de ce nu am voie să conserv o clădire de patrimoniu. Cred că ar trebui să investim mult mai mult, pentru că putem face drumuri, se strică, putem face acțiuni de cultură, muzică, dar să nu mai zic de Teatrul, cum arata clădirea Operei Române. Retrocedarile sunt într-o situație destul de incertă, se fac retrocedări care sunt contestate, iar avem în Muzeul de Artă o perlă a culturii clujene pe care nu o pot reabilita, cu toate că am avut contract european și nu l-am putut semna pentru că am fost blocat de chestiuni juridice.
Ne pregatim de Zilele Clujului, de ceva frumos, ne pregătim de porți deschise, de afluența foarte mare de public. De fiecare dată când am avut această acțiune s-a triplat numărul vizitatorilor și cred că nu din cauza că este gratis. Mi-aș dori ca presa să continue promovarea acestei acțiuni, iar eu mi-aș dori să pot vizita cât de mult, chiar dacă timpul este cel mai mare dușman al nostru”, a declarat vicepreședintele CJ Cluj cu atribuții de președinte, Vakar Istvan.
Muzeele vor să tragă un semnal de alarmă printr-un amplu protest național împotriva retrocedărilor
Muzeele clujene anunță că vor participa la protestul național organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România în cadrul Nopții Muzeelor, care constă în acoperirea cu o pânză a uneia dintre cele mai semnificative și foarte valoroase piese din cadrul fiecărui muzeu. Prin acest protest reprezentanții muzeelor doresc să tragă un semnal de alarmă asupra fenomenului tot mai alarmant al retrocedărilor care nu au ca obiect imobile în care își desfășoară activitatea instituții muzeale sau importante bunuri culturale din colecțiile acestora.
Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Hoia (str. Tăietura Turcului) îi așteaptă pe clujeni sâmbătă, 16 mai, începând cu ora 11:00, la Sărbătoarea Balmoșului Ardelenesc, ediția a 3-a, eveniment organizat în colaborare cu Asociația crescătorilor de ovine și caprine Ijarul și Asociația crescătorilor de oi din Jucu. Programul continuă, de la ora 13:00, cu spectacolul folcloric „Cântec, joc și voie bună”, care va conține parada portului țărănesc de sărbătoare din nordul Câmpiei Transilvaniei, prezentată de membrii Asociației pentru cultură tradițională Zestrea, momentele folclorice cu Grupul Zestrea din Gherla, Ansamblul Folcloric Șoimii Codrului din Pălatca, Florin Roșan și Mariana Morcan.
Muzeul Etnografic al Transilvaniei, de pe strada Memorandumului nr. 21, îi așteaptă pe vizitatori între orele 16:00 și 1:00, accesul fiind gratuit la expoziția permanentă, expoziția tactilă, Târgul Meșteșugarilor, recital de acordeon clasic Pietro Roffi, demonstrație de gravură.
Expoziția temporară „Albrecht Durer” – Maestrul gravurii renascentiste va putea fi vizitată la prețul de 2 lei.
„Vom aștepta publicul până la 4 dimineața la fel ca și în alți ani. Îmi exprim regretul că în agenda Capitalei Europene a Tineretului există doar o singură opțiune în lumea mai, Muzeul Farmaciei, care ar fi meritat să aloce mai mult de trei rânduri pentru acest eveniment, care aduce un plus de valoare Clujului”, a declarat Mirel Remescu, manager Centrul Cultural „Petru Țuțea”:
„În ceea ce privește Noaptea Muzeelor, Muzeul de Artă va adera la acest protest. Cunosc foarte bine arhivele și vă dau asigurări că actele sunt măsluite, inclusiv la Muzeul de Artă. Pentru mine, Noaptea Muzeelor a însemnat și va însemna un lucru foarte important. Avem un program extrem de variat și interesat, pe lângă avantajul pe care îl avem că suntem în centrul orașului. Vreau să vină cât mai multe. În câteva zile se va deschide și terasa La Palat”, a precizat directorul Muzeului de Artă Cluj, Lucian Nastase Kovacs.
Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea își deschide porțile la ora 19:00, unde vor avea loc două spectacole susținute de către elevii și profesorii Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda” din Cluj. În Castel – Sala de Muzică – va avea loc un program artistic de muzică clasică și poezie realizat de experți ai Școlii de Arte, Orchestra „Camerata”, soliști vocali Marina Simionescu, Alexandru Hordoan, Lacko Tunde și actorul Petre Băcioiu, acompaniat la pian de Olga Bordaș.
„La fel ca și anii precedenți, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei dorește să ofere un program cât mai divers la cele două sedii, de pe strada C-tin Daicoviciu și la sediul Muzeului Farmaciei din Piața Unirii. Programul va fi de la ora 19:00 până la ora 24:00”, a precizat Gabriela Gorghiu, reprezentant al muzeului.
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei va prezenta colecții „Sarmizegetusa Regia – Cromatică și decor în antichitatea dacică”, „De Vita Caesarum – Mari împărați în arta medalistică a lui Christian Wermuth”, „Muri Transylvani Antiqui” și „Cu Pietricel ne jucăm si în Preistorie ne plimbăm (expoziție realizată în cadrul proiectului de pedagogie muzeală”. Nu vor putea fi văzute monedele de aur „Koson”, din expoziția Sarmizegetusa Regia.
Colecția de Istorie a Farmaciei va putea fi vizitată gratuit, între orele 7:00 și 24:00, unde va putea fi vizitată colecția de istorie a farmaciei, colecția de aparatură medicală, expoziția temporară „Istoria afrodisiacelor”, grupajul tematic despre opiu în cadrul categoriei Focus. Va fi ascunsă publicului „Praful de Mumie” în cadrul protesteului național, unul dintre cele mai celebre exponate.
Muzeul de Istorie Turda propune publicului un program atractiv și diversificat care cuprinde: târg de produse meșteșugărești și tradiționale, demonstrații gastronomice, workshop și spectacol de improvizație teatrală și, nu în ultimul rând, colecții muzeale. Programul începe la ora 13:00, în curtea muzeului, urmând ca seara să continue în incinta clădirii și să dureze până spre miezul nopții.
Toate muzeele vor ascunde o piesă importantă din colecțiile acestora cu ocazia protestului național organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România cu privire la problema retrocedărilor cu care se confruntă reprezentanții acestora.