Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Marius Mînzat, a primit vineri, 8 februarie 2019, vizita Excelenţei Sale, Hitoshi Noda, noul Ambasador al Japoniei în România.
„A fost o discuție extrem de utilă întrucât am reuşit să depăşim etapa unei întâlniri protocolare şi am abordat aspecte extrem de concrete legate de posibilităţile de colaborare în multiple planuri. În acelaşi timp, în paralel cu oportunitățile de colaborare în plan economic şi investiţional, am insistat asupra necesităţii identificării unor sectoare precum schimburile culturale, IT şi academice, domenii în care rezultatele pot apărea mult mai rapid”, a declarat Mînzat.
În contextul dorinţei exprimate de reprezentanţii ambelor părţi de aprofundare a cooperării bilaterale, discuţiile s-au axat pe prezentarea judeţului Cluj şi a potenţialului investiţional al acestuia. Totodată, au fost prezentate delegaţiei japoneze principalele proiecte de dezvoltare economico-socială gestionate de Consiliul Judeţean precum şi cele a căror derulare se intenționează în perioada imediat următoare şi la care partea japoneză ar putea contribui fie prin punerea la dispoziţie a expertizei pe care o deţine fie prin atragerea de investitori.
O atenţie aparte a fost acordată parcurilor industriale administrate de forul administrativ judeţean prin intermediul societăţii sale de profil, TETAROM S.A., insistându-se asupra condiţiilor şi a facilităţilor pe care acestea le pun la dispoziţia companiilor japoneze interesate să investească la Cluj.
Totodată, diplomatului nipon i–au fost prezentate și celelalte societăți aflate în subordinea Consiliului Județean, acesta fiind interesat îndeosebi de activitatea Companiei de Apă Someș și a Aeroportului Internațional „Avram Iancu”.
Nu în ultimul rând, Marius Mînzat a prezentat modul concret de organizare și funcționare a Consiliului Județean, potrivit reglementărilor în vigoare și a competențelor astfel conferite.
În ceea ce privește oportunităţile de investiţii japoneze în judeţ, vicepreședintele Consiliului Judeţean a prezentat atuurile pe care Clujul le are din punct de vedere al resursei umane înalt calificate şi vorbitoare de limbi străine provenite din cele 12 universităţi clujene. Tot în ceea ce priveşte potenţialul investiţional al judeţului, diplomatului nipon i-au fost prezentate punctele forte ale acestuia, în special cele legate de domeniul IT și software.