O islandeză cu prenume ILEGAL dă statul în judecată

islanda-jpg_075156Blaer Bjarkardottir, o adolescentă în vârstă de 15 ani din Islanda, a dat statul în judecată pentru a obține dreptul de a-și folosi legal prenumele dat de mama sa, relatează AP. Prenumele său, „Blaer”, care înseamnă „briză ușoară” în islandeză, nu se află pe lista de prenume aprobate de Guvernul islandez.

Alături de Germania și de Danemarca, Islanda se numără printre țările care au reguli oficiale referitoare la prenumele pe care le poate primi un copil. Majoritatea islandezilor nu contestă „Registrul prenumelor”, o listă de 1.712 prenume masculine și 1.853 de prenume feminine care respectă regulile gramaticale islandeze. Autoritățile spun că lista are rolul de a-i feri pe copii de eventuala rușine de a purta un prenume ciudat.

Părinții pot alege un prenume din această listă sau pot solicita unui comitet special un alt prenume, acest organism fiind cel care le va permite sau nu folosirea prenumelui dorit.

În cazul lui Blaer, mama sa spune că ea a aflat că prenumele fetei nu se află pe listă numai după ce a fost informată de preotul care a botezat-o, acesta spunându-i că a făcut o greșeală când a oficiat ceremonia, deoarece prenumele este ilegal.

„Nu știam că numele nu este pe listă, pe faimoasa listă de nume din care poți să alegi”, a declarat Bjork Eidsdottir, mama lui Blaer. Comitetul nu a acceptat acest prenume deoarece cuvântul „blaer” este de gen masculin în islandeză și a fost considerat nepotrivit pentru o fată.

Din acest motiv, în toate documentele sale oficiale, Blaer este identificată drept „Stulka” („fată”). Nemulțumită din cauza faptului toată viața a trebuit să explice în diferite instituții sau la bancă de ce a ajuns să nu aibă un prenume, Blaer s-a hotărât să dea statul în judecată pentru a i se permite să poate oficial numele de botez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.