Omagiu victimelor din Colectiv la Cluj, după 2 ani de la tragedia care a îndoliat o ţară întreagă

Societatea civilă din Cluj-Napoca şi-a dat întâlnire în această seară la monumentul Memorandiştilor de pe Eroilor pentru a aduce un omagiu victimelor care au suferit acum 2 ani în tragedia din clubul bucureştean Colectiv. Au aprins lumânări, au venit cu flori şi au ţinut un moment de reculegere în memoria celor 65 de persoane care şi-au pierdut viaţa în acea noapte de coşmar şi s-au rugat pentru cei care rămas cu sechele şi traume. 

Câteva zeci de clujeni nu au uitat de cei care nu mai sunt printre noi şi de cei care suferă chiar şi după 2 ani de la tragedia care a îndoliat o ţară întreagă pe 30 octombrie 2015 şi au venit să ia parte la acest eveniment comemorativ. Nelipsite au fost şi bannerele cu „Corupţia ucide”, „Nouă ne pasă” şi „Omagiu pentru Colectiv”. 

Cei care au luat cuvântul la portavoce au făcut apel la unitate, comunitate, luarea atitudinii, explicând de ce să arătăm mai des că ne pasă de România, să ne implicăm mai mult în viaţa civică şi să nu mai stăm şi să privim impasibili cum cei pe care i-am ales să ne conducă ne distrug ţara, visele şi speranţele.

Concluzia unanimă a tuturor a fost că după Colectiv nu s-a schimbat nimic în ţara noastră, iar în continuare spitalele sunt sub orice critică, sistemul medical suferă, medicii buni aleg să plece în străinătate, iar în continuare sunt cluburi care nu respectă normele ISU şi funcţionează la limita legii. Ba mai mult, după 2 ani de la această tragedie nu s-a găsit nici un vinovat, dosarul stagnează într-un birou uitat de toată lumea. Cei care se fac vinovaţi se află în libertate, în timp ce părinţii şi prietenii îşi plâng morţii, iar victimele rămase în viaţă suferă în linişte. 

Loredana Peca, activist: „E important să reflectăm ce a însemnat Colectiv”

„E important să ne aducem aminte de oamenii care au murit atunci şi de cei care au rămas cu suferinţa şi astăzi. Important e să reflectăm la ce a însemnat Colectiv, poate şi la nepăsarea noastră, poate că nu suntem atenţi cum ne alegem liderii, de ce se întâmplă toate acestea, de ce sunt condiţiile în spitale atât de mizerabile în ziua de azi. Sunt lucruri abominabile care se întâmplă şi nu trebuie să tăcem. Noi la Umbrela Anticorupţie am avut un eveniment de sprijinire a medicilor care sparg tăcerea, le-am luat apărarea Camelei Roiu si Elenei Voicu, prima de la Spitalul de Arşi care a arătat rănii infectate cu viermi, iar a doua de la Spitalul Pantelimon care a arătat că în secţia de urgenţe cheia de la dulapul cu medicamente era la şefa acasă.

Aş vrea ca cei din societatea civilă să iasă şi să le ia apărarea celor care sunt în stare să spună lucrurilor pe nume, nu numai din sistemul medical, ci şi din alte sisteme, oriunde sunt nereguli să reuşim să trecem peste blocajele acestea pe care le avem, peste nepăsare.

Cred că trebuie să alegem de care parte a a baricadei vrem să fim, să alegem fie implicarea politică, să ne implicăm în partide curate, care sunt deja sau care poate vor apărea, să facem noi partide. Noi la Corupţia ucide nu suntem un grup foarte mare, avem deja experienţă în organizarea de proteste şi îi îndemnăm pe cei care au idei să vină spre noi să le oferim expertiză şi sprijin”, a declarat Loredana Peca, membru fondator al grupului civic Umbrela Anticorupţie Cluj. 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.