Ovidiu Vasu: „Bugetul pe anul acesta este unul ridicol de mic, aproximativ 1 milion de euro”

Criticat în dese rânduri de o parte dintre suporterii Universității Cluj pentru rezultatele slabe obținute de anumite secții sportive, directorul sportiv al CS Universitatea, Ovidiu Vasu, a vorbit despre situația financiară a clubului și i-a îndemnat pe fani să susțină în continuare echipele la bine și la greu, într-un interviu acordat site-ului oficial u-cluj.ro.

Ovidiu-Vasu

„Pentru anul 2015 ne bazăm pe un buget de 4.5 milioane de lei, aproximativ 1 milion de euro, un buget ridicol de mic. Dacă nu vom reuşi să suplimentăm acest buget, vom fi nevoiţi să strângem serios cureaua”, a declarat Vasu.

Sportivii sunt recompensați de club doar cu indemnizatia de efort lunară, în cuantum de 600 lei, CS „U” Cluj nu are posibilitatea să ofere salarii.

„Potrivit HG 1447/2007, sportivii primesc din partea clubului indemnizaţii de efort lunare, în cuantum de 600 de lei, şi premieri pentru meciurile câştigate. În afară de indemnizaţii şi de premieri noi nu avem posibilitatea să facem alte plăţi către sportivi, cum ar fi salarii. Spre deosebire de cluburile de drept privat, care pot să acorde salarii şi să angajeze sportivi în mod nelimitat, Clubul Sportiv Universitatea Cluj este un club de drept public şi are îngrădit accesul la salarizare şi angajare. Tocmai din acest motiv, noi nu putem angaja şi acorda salarii sportivilor”, a mai precizat Vasu.

Legea Sportului ar rezolva problema „salariilor”

„Ne dorim foarte mult ca sportivii să fie mulţumiţi de condiţiile de pregătire şi de finanţare. Odată cu noile modificări ale Legii Sportului, care sper să intre în vigoare cât mai repede, vom putea acorda indemnizaţii lunare în cuantum net superior, cu finanţare de la administraţia locală sau judeţeană. Aceste modificări vor rezolva problema “salariilor” şi, implicit, a performanţei sportive. Sportivi mai bine plătiţi înseamnă rezultate mai bune, iar noi ne dorim foarte mult lucrul acesta.”, a mai spus directorul sportiv al CS Universitatea Cluj.

„Chiar dacă am desfiinţa nişte secţii, tot nu am putea oferi premieri sau indemnizaţii mai mari decât ne permite legea”.

Vasu a răspuns și criticilor suporterilor. „Performanţele notabile, în acest moment, lipsesc doar la jocuri şi asta din cauza subfinanţării pe care o suportăm de câţiva ani de zile, în timp ce în jur vedem că au apărut echipe puternice, în oraşe fără tradiţie sportivă, doar prin faptul că administraţiile locale investesc în sport mai mult decât la Cluj. Chiar dacă am desfiinţa nişte secţii, tot nu am putea oferi premieri sau indemnizaţii mai mari decât ne permite legea. Având mai multe secţii şi implicit mai multe medalii am reuşit să obţinem o finanţare mai mare de la principalul nostru finanţator, Ministerul Educaţiei. Cu această finanţare am reuşit să sprijinim nu numai sporturile individuale, dar am reuşit să sprijinim, mai mult, jocurile sportive, echipele beneficiind de bugete mult mai mari decât în urmă cu patru-cinci ani.

Aşadar, au apărut secţii noi, dar aceste secţii consumă foarte puţin şi produc mult mai mult decât consumă. Aş putea zice că secţiile de la individuale susţin, prin banii pe care îi atrag ca finanţare, secţiile care consumă mult mai mult şi anume cele de la jocuri sportive.

Sunt 10 secţii mici ( lupte, patinaj, nataţie, box, scrimă, culturism, tenis, haltere, scrabble şi echitaţie) care împreună cheltuiesc cât jumătate din secţia de handbal sau de baschet, dar care aduc medalii şi, implicit, puncte. De exemplu, în anul 2014, aceste secţii au adus jumătate din numărul de medalii obţinute de club. Ele produc acum medalii, produc campioni, performeri, iar Universitatea Cuj, datorită acestor secții, a devenit numărul 1 în rândul celor 26 de cluburi sportive universitare din ţară şi primeşte alocarea bugetară cea mai importantă de la Ministerul Educaţiei Naţionale. Spun asta în ideea în care acum cinci ani de zile eram pe locul 14 în acest clasament şi aveam o alocare bugetară de trei ori mai mică. De asemenea, sportivii de la individuale primesc indemnizaţii de efort şi premieri pentru rezultatele bune. Nu întotdeauna a fost această situaţie, ca toţi sportivii clubului să primească indemnizaţii. De exemplu, în 2005, această indemnizaţie era privită ca un lux, acum ea a devenit un fapt banal şi e la ordinea zilei ca sportivii clubului să primească indemnizatii şi să fie premiaţi. Cu toată convingerea putem spune că datorită acestor secţii mici Clubul Sportiv Universitatea este mai bogat din punct de vedere sportiv şi financiar”, a declarat acesta.

„Actualmente finanţarea în sport se face preponderent de la bugetul local şi judeţean, iar la Cluj este, din păcate, foarte mică. Poate peste câţiva ani vom reuşi să ne autofinanţăm dar pentru asta trebuie să existe societăţi puternice neapăsate de povara fiscală şi politică. Şi trebuie să existe legislaţie care să permită sportului, culturii, sănătăţii să atragă resurse financiare. Tocmai pentru că toate acestea nu există, povara finanţării sportului cade pe umerii autorităţilor administrative locale, iar fiecare finanţează sportul după cum crede de cuviinţă. Sperăm ca noua modificare a Legii Sportului, care urmează să intre în vigoare, să dea mai multe pârghii consiliilor locale în actul de sprijinire a sportului de performanţă, iar nouă, Clubului Sportiv Universitatea Cluj, să ne dea o mai mare susţinere financiară. Ne dorim foarte mult ca în câţiva ani să avem echipe campioane, iar Clujul sa domine campionatele la jocurile sportive”.

„Fiţi alături de U Cluj şi la bine şi la greu!”

„Toţi cei care iubesc “U” Cluj să ştie că în acest club s-au făcut foarte multe lucruri bune în ultimii ani, atât pe plan sportiv (numeroase participări în cupele europene, culminând cu grupele Champions League la handbal feminin, în 2012, şi câştigarea Cupei Balcanice la volei masculin, în 2011, trei titluri de vicecampioane, în anii 2010, 2011, 2012, şi o medalie de bronz în 2013, la handbal feminin, zeci de sportivi selecţionaţi la loturile naţionale, 927 de medalii din care 317 de aur, în ultimii cinci ani de zile, în competiţiile oficiale naţionale şi internaţionale), cât şi în ceea ce priveşte infrastructura clubului (sediu propriu, centru de recuperare şi refacere pentru sportivi, sală de forţă, sală de culturism şi fitness, sală de box, sala de conferinţe „Nicolae Martin”, autocar şi două microbuze, marca ‘U’ înregistrată la OSIM, asistenţă medicală permanentă pentru sportivi) şi nu ne vom opri aici. Facem tot ceea ce putem şi ceea ce suntem lăsaţi să facem. Ne dorim să avem campioni la sporturile individuale dar şi echipe campioane. Şi, cu siguranţă, vom reuşi! Au trecut câţiva ani grei, dar acum credem că unele dintre echipele noastre vor începe să obţină rezultate din ce în ce mai bune”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.