Parchet laminat sau parchet stratificat? – Cât de bine cunoști nevoile casei tale?

Atunci când te gândești la spațiul în care locuiești, la care te întorci zilnic după muncă, imaginea trebuie să corespundă unui loc minunat compus din elemente de design care îți încântă ochii și îți asigură confortul. Ambientul general nu poate fi complet fără o pardoseală corespunzătoare în toate privințele. 

Un parchet din lemn masiv sau un parchet laminat sunt cele mai populare opțiuni când vine vorba de pardoseala perfectă. De asemenea, parchetul dublu stratificat sau triplu stratificat sunt o alternativă ideală a primelor două categorii, datorită costurilor reduse și a modului facil de întreținere. 

Parchet laminat sau parchet stratificat?

Dacă ai ajuns la etapa finisajelor și nu știi ce să alegi între parchet laminat și cel stratificat, atunci recomandat este să le analizezi individual. Descoperă aici mai multe sfaturi care să te ajute să găsești modelul de parchet adecvat nevoilor tale. 

  • Parchet laminat 

Această categorie este foarte atractivă datorită costurilor accesibile, aspectului plăcut, varietății de nuanțe, și a ușurinței cu care se montează chiar și fără ajutorul meșterilor.  

Parchetul laminat nu este rezistent la umiditate și de aceea trebuie evitată montarea acestuia în bucătărie, hol sau baie. Pentru holuri și coridoare poți alege unul special conceput pentru zonele cu trafic intens. 

De asemenea, nu este inspirată ideea de a monta modele de laminat în spații cu prea mult trafic, unde pot suferi zgârieturi. Parchetul laminat este sensibil la șocuri mecanice și nu poate fi recondiționat. 

Sunetul provocat la călcare pe suprafețele laminate este nenatural și poate fi deranjant.  

Modelele de laminat nu sunt bune izolatoare termice și nu pot fi montate deasupra unui sistem de încălzire prin pardoseală. 

  • Parchetul stratificat 

Această alternativă oferă o bună rezistență la diverși factori și un aspect mai natural casei tale. În funcție de numărul de straturi din compoziție, pe piață există modele de parchet dublu stratificat și modele de parchet triplu stratificat. Acestea includ două sau trei straturi de lemn așezate perpendicular – două inferioare și cel de deasupra, de decor.

Asemănările dintre cele două categorii de parchet constau într-o izolare termică eficientă. Cu alte cuvinte, cei care preferă încălzirea în pardoseală, o pot face fără probleme cu aceste două tipuri. 

Montajul parchetului stratificat nu ridică mari probleme, deoarece există modalitatea montării fără adeziv. În plus, nu este necesară rașchetarea și finisarea după montaj, întrucât finisarea este deja făcută din fabrică. 

Stabilitatea parchetului stratificat se datorează celor două sau trei straturi dispuse perpendicular. 

Comparativ cu parchetul laminat, cel stratificat are un aspect de lemn natural și o durabilitate mai mare la șocuri mecanice. Este exact ceea ce ai nevoie pentru spații cu umiditate crescută, sau cu fluctuații de temperatură a ambientului, mulțumită structurii sale din straturi multiple. 

Parchetul stratificat spre deosebire de modelele de laminat permite recondiționarea. Adică, în funcție de gradul de uzură, stratificatul poate fi rașchetat, revopsit, lăcuit, etc., pentru un aspect cât mai proaspăt. Pe valprestparchet.ro ai la dispoziție oferte de parchet stratificat în nuanțe variate și de bun gust pentru toate tipurile de interioare!

Sfaturi pentru păstrarea parchetului stratificat cât mai mult timp 

Înainte să achiziționezi un astfel de model, stabilește cât de intens e traficul la care va fi supus. Pentru zonele masiv circulate, noi sugerăm amplasarea parchetului stratificat cât mai gros și fabricat dintr-un material de esență tare. 

Parchetul stratificat este simplu de întreținut, însă mai pot exista și excepții. De aceea, interesează-te în privința acestui aspect înainte de a comanda un anumit model. 

De asemenea, ia în calcul tot ceea ce implică procesul de montare a unui astfel de parchet, în special dacă nu dorești să apelezi la ajutorul meșterilor. 

În concluzie, fiecare categorie de parchet presupune avantaje și dezavantaje, însă optarea pentru pardoseala potrivită în locuința ta ține de preferințele personale, buget, sau de stilul de amenajare interior pe care îl preferi. Este esențial ca pardoseala să fie rezistentă cât mai mulți ani, iar parchetul stratificat servește cel mai bine acestor cerințe.  

Sursa foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.