Sâmbătă, 11 august, între orele 10:00 şi 16:00, Muzeul Etnografic al Transilvaniei organizează, în cadrul Parcului Etnografic Naţional „Romulus Vuia”, prima ediţie a Festivalului Jocurilor Tradiţionale.
Evenimentul va oferi vizitatorilor şansa de învăţa şi de a participa la jocuri tradiţionale, simple, din diferite părţi ale lumii. Acţiunea este sprijinită de British Council România, care participă cu jocuri de învăţare a limbilor străine, adresate copiilor, de la Centrul de voluntariat Cluj-Napoca, care organizează un atelier de jocuri de masă şi asigură implicarea voluntarilor în eveniment, şi de SC Pitechapps SRL, care asigură susţinerea materială a proiectului.
„Festivalul se adresează copiilor şi adulţilor de toate vârstele şi ne asteptăm la participarea unui număr mare de familii. Jocurile de mişcare sunt jocuri individuale, cu reguli foarte simple, la care pot participa copii şi adulţi. Aceste jocuri sunt specifice unor ţări diferite. Totuşi, aşa cum spiritul sportiv se regăseşte în toate ţările lumii, la fel şi jocurile „copilăriei” sunt jucate peste tot în lume, căci ele sunt create de imaginaţia copiilor şi de dorinţa tuturor, a copiilor şi a adulţilor, de amuzament şi de întrecere”, spun organizatorii.
Astfel, de exemplu, participanţii vor avea surpriza să descopere că jocul specific Indoneziei, „Lompat Tali”, este identic cu „Elasticul” românesc. Se vor desfăşura simultan jocuri din: India, Indonezia, Malaezia, Brazilia, Coreea, Trinidad şi Tobago, Cambodgia, Anglia şi România.
Jocurile vor fi coordonate de către voluntarii de la „Centrul de voluntariat”, care vor explica regulile şi vor ţine scorul, iar participanţii vor resimţi atât spiritul de competiţie şi de fair play caracteristic Olimpiadei cât şi atmosfera de sărbătoare între prieteni, în cadrul natural plăcut al Parcului Etnografic.
Camilla Rooney (Anglia) este coordonatoarea evenimentului, care mai organizat un număr mare de proiecte de volutariat pentru Universitatea din Liverpool, Young Tate Liverpool, Centrul Cultural Trafo şi Teatrul Merlin din Budapesta, Muzeul de Etnologie din Hanoi (Vietnam) şi Muzeul Femeilor Vietnameze din Hanoi, şi, cu începere din acest an, organizează proiecte culturale în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei.