„Părintele” Caritasului, Ioan Stoica, de la miliardar la „boschetar”. A ajuns să doarmă pe străzi în Brașov după ce a fost evacuat din garsonieră

Ioan Stoica, fostul patron al jocului piramidal Caritas, unul dintre cei mai bogați români la începutul anilor ’90, a fost evacuat din garsonieră în care locuia cu chirie, din Brașov.

El nu a și-a mai plătit utilitățile, astfel încât proprietarul a cerut evacuarea. Zilele trecute, Stoica a fost dat afară din locuință, cu ajutorul Poliței Brașov, în plină iarnă, el dormind acum sub cerul liber, pe unde apucă, prin oraș, potrivit Ziare.com.

Ajuns la 76 de ani, de profesie contabil, Stoica a plecat din Cluj-Napoca la Brașov, după falimentul Caritas. Jocul piramidal a fost în vogă în perioada 1992-1994, fiind girat la acea vreme de fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar.

Compania Caritas a fost înființată în 1992, ca societate cu răspundere limitată, având un capital de numai 500 de dolari.

La doar două luni de la înființare, Caritas se mută la Cluj. Inițial, valoarea depozitelor era una mică (2.000-10.000 de lei), dar mai târziu depozitul inițial minim a urcat la 20.000 de lei, în timp ce valoarea maximă era de 160.000 de lei. Sute de mii de români au investit în Caritas 4 miliarde de dolari.

După prăbușirea jocului piramidal 300.000 de oameni și-au pierdut toți banii. Ulterior, Stoica a dispărut și nimeni nu a mai dat de el.

S-a zvonit chiar că a fugit din țară pentru a scăpa de furia oamenilor care au rămas fără economiile de-o viață. Acesta a fost arestat abia în vara lui 1994, în 25 august, când a devenit evident că nimeni nu își va mai recupera banii investiți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.