Mai mulți operatori culturali din Cluj-Napoca au răspuns pozitiv invitației Asociației Cluj-Napoca 2021 Capitala Culturală Europeană de a „adopta” o zonă de pe malul Someșului și a organiza un eveniment tematic. Sapte asociații și organizații și-au unit forțele în cadrul proiectului major Someș 2021: Sunt riveran, parte din aplicația pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, care a avut loc în weekend-ul care tocmai a trecut, 12-14 august 2016.
Asociația Urbannect a fost responsabilă de Plaja Grigorescu, unde a organizat o varietate de activități atât pentru copii, cât si pentru adulți, concerte în fiecare seară în cadrul Serilor de vară clujene, campionat de table, mini-golf, board games, demonstrații ale pompierilor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), un spectacol de magie cu Florin Suciu Buh, workshop creativ pentru copii, antrenament deschis de arte marțiale oferite de Tengu Cluj-Napoca, inițiere în scuba diving cu Scuba Zone, târg pentru iubitorii de animale, foc de tabără și dezbateri, prezentări și o sesiune de discuții despre potențialul Someșului și amenajarea malurilor acestuia în scop de agrement.
Cei de la Urbannect au amenajat întreaga plajă de pe malul Someșului din Grigorescu ca pentru un weekend de picnic în aer liber, cu piscină, instalație de lumini, băncuțe, măsuțe, bar, groapă de nisip și fântână muzicală.
Pe strada Muzicescu, cei e la Someș Delivery au organizat un „Oser de duminică”, la care au venit câteva sute de clujeni pasionați de târgul de vechituri, în timp ce Coolturban a realizat pe terasa clubului Cotton din zona „La Butuci” o petrecere de relaxare cu piscină, puf-uri, hamace și DJ live.
La ora 15:40, cu aproape o oră și 40 de minute întârziare față de ora anunțată în program (14:00), de pe podul Albastru din Grigorescu s-a dat startul Cursei Rățuștelor galbene de plastic, care s-au întrecut până aproape de Podul Garibaldi, iar în zona parcului „La Butuci” au fost culese de organizatori. „Părinții adoptivi” ai primelor rățuște care au trecut linia de „finish” au fost premiați cu diplome și cadouri. Evenimentul a fost organizat de Clubul Rotaract Cluj-Napoca și a avut scop caritabil, toate fondurile strânse din vânzarea celor 2021 de rățuște vor fi donați pentru educația copiilor din Asociația „Căsuța Bucuriei”.
Parcul Feroviarilor, un parc uriaș uitat de autorități și lăsat în paragină de Căile Ferate Române (CFR), a fost readus la viață în weekend-ul trecut de Asociația Alt-Art, cu sprijinul Asociației Cluj-Napoca 2021 și Administrației Bazinală de Apă Someș Tisa, unde au organizat un atelier de confecționat bărcuțe de hârtie, picnicul diversității cu voluntarele de la Les Sisterhood, ateliere creative, concurs de bărcuțe de hârtie pe Someș, iar artiștii rezidenți de la ARTIZEN și-au prezentat creațiile realizate pentru acest eveniment, dintre care remarcăm barca din lemn „Îmbarcarea” construită de Blajin.
Câteva sute de persoane au luat parte la activitățile din Parcul Feroviarilor, iar majoritatea au deplâns starea jalnică în care a ajuns acest loc, considerând că Primăria Cluj-Napoca trebuie să intre în posesia acestui teren de la CFR SA și să-l transforme într-un spațiu de agrement modern și decent.
Un alt parc readus la viață în cadrul acestui proiect Someș 2021: Sunt riveran este Parcul Armătura de pe strada Oașului, iar responsabili cu organizarea au fost cei de la Asociația Fapte, cei care realizează și Jazz in the Park. Evenimentele și activitățile au început la ora 16:00, iar organizatorii i-au așteptat pe clujeni cu hamace, pături, perne, muzică bună, un bar cu băuturi răcoritoare, un stand cu produse branduite Jazz in the Park și o competiție de streetball pe terenul de baschet din parc, iar de departe cei mai fericiții au fost locuitorii de pe Oașului, adevărații riverani, care s-au bucurat de activități și de concerte, mulți dintre ei susținând că e prima dată când se organizează ceva în Parcul Armătura. Concertele au început cu un recital al tânărului saxofonist Matei Crețiu Codreanu, urmat de reprezentația celor de la Les Nuages, FUNKorporation, iar seara s-a încheiat cu Moonlight Breakfest.
VIDEO cu momentul saxofonistului Matei Crețiu Codreanu
VIDEO – Les Nuages
Peste 4.500 de clujeni au luat parte la evenimentele din cadrul Someș 2021: Sunt riveran, proiect a cărui scop este punerea in valoare a potențialului pe care îl are râul Someș asupra vieții culturale a orașului.
Mai multe fotografii care a surprins atmosfera relaxantă din cele trei parcuri și zone de agrement puteți găsi pe pagina noastră de facebook – AICI.