Cel mai mare festival dedicat peştelui va avea loc în acest sfârşit de săptămână la Cluj-Napoca, pe platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”.
Timp de două zile, 20-22 iunie, PESCIA va reuni producatori, importatori si distribuitori locali de peşte, preparate din peşte şi accesorii pentru prepararea şi gătitul peştelui, reprezentanţi ai fermelor piscicole şi ai bălţilor din localitate şi din judeţul Cluj şi alţi operatori ai industriei respectiv (procesatori, magazine de desfacere, restaurante pescaresti).
Festivalul Naţional al Peştelui – Pescia va avea trei componente:
Expozitia cu vanzare de peste autohton si de import, de produse si preparate culinare obtinute din acesta, precum si de accesorii necesare prepararii pestelui. In cadrul expozitie vor fi prezenti: producatori si procesatori de peste si produse din peste, magazine de desfacere, restaurante si firme de catering care vor oferi game largi de mancaruri preparate pe baza de peste.
Expozitia dedicata pasionatilor de pescuit si operatorilor care activeaza in industria piscicola si in cele conexe acesteia.
Demonstratii, degustari si conferinte sustinute in fata publicului de catre bucatari profesionisti care vor invata publicul despre: evaluarea prospetimii pestelui, transarea acestuia, modalitati de condimentare si gatit.
Cei interesati de beneficiile consumului de peste asupra sanatatii noastre, despre cantitatile si speciile pe care trebuie sa le consume, regulat, copiii si adultii, vor putea participa la conferinte sustinute pe platoul Salii Sporturilor, sambata 21 iunie, orele 13:30 si duminica 22 iunie, orele 14:30 de catre dieteticieni si medici specialisti in diabet, nutritie si boli metabolice.
Amatorii de pescuit vor avea parte de lectii scurte in standurile de profil, la care vor putea invata, de la profesionisti, tehnici de pescuit sportiv, cum se fac monturile si nodurile, dar si cum se folosesc corespunzator echipamentele destinate pescuitului.
Programul evenimentului
Vineri, 20 iunie:
ora 12:00: demonstratia de gatit sustinuta de Don Mariano (Marian Cuzdrioreanu, presedintele Asociatiei Ro-Fish), specialist in peste si fructe de mare. Clujenii vor avea posibilitatea sa se bucure de preparatele pregatite de Don Marianosi in mod special de saramura cu crap care va fi data spre degustare celor prezenti.
Sambata, 21 iunie:
ora 13:00, are loc seminarul „Domeniul pescaresc din Romania si Europa”, sustinut de Marian Cuzdrioreanu, presedintele Asociatiei Ro-Fish. Seminarul va fi urmat de o demonstratie de gatit, pe parcursul careia Don Mariano va prepara scoici gratinate care vor putea fi degustate de catre vizitatori
ora 13:30,scurta conferinta despre beneficiile consumului de peste asupra organismului uman, sustinuta de Ioana Popa nutritionist-dietetician
ora 15:00, conferinta despre speciile de crap prezente in Romania, sustinuta de Ciprian Ogarca, urmata de demonstratii de filetare si de gatit. Reteta preparata va fi „file de crap cu legume in 5 culori”.
Duminica, 22 iunie:
ora 12:00, conferinta despre speciile de peste care se pot pescui in Romania, sustinuta de Ciprian Ogarca, urmata de demonstratie de gatit „saramura de crap cu mamaliga si mujdei”, preparat ce va fi dat spre degustare vizitatorilor prezenti la stand
ora 14:30, scurta conferinta despre beneficiile consumului de peste asupra organismului uman, sustinuta de Dr. Madalina Indrie, medic specialist Diabet, Nutritie, Boli Metabolice si Obezitate.
Vizitatorii clujeni vor avea parte de multe surprize, printre care si tombole cu premii constand in produse din peste, vin si echipamente de pescuit.
PESCIA se doreste a fi cel mai complex festival dedicat pestelui din Romania, locul in care amatorii consumului de peste si pescarii amatori isi vor da intalnire cu o mare varietate de produse din peste si fructe de mare, operatori din sectorul cresterii si comercializarii pestelui, din domeniul pescuitului recreativ si al turismului piscicol.
Intrarea este liberă!