Piața Mihai Viteazul are și o bancă „smart” pentru încărcarea dispozitivelor mobile!

Dacă ești în zona Pieței Mihai Viteazul și rămâi fără baterie la telefon, te poți opri pe noua bancă inteligentă pentru ați încărca dispozitivul, municipalitatea amplasând-o în urma proiectului de modernizare a piațetei.

Investiția a cuprins lucrări de consolidare, restaurare și conservare pentru statuia ecvestră a domnitorului, lucrări de reabilitare ale pieței pe o suprafață de aprox. 4.000 mp, inclusiv montarea de piatră naturală, îmbunătățirea zonelor verzi și reabilitarea vechiului sistem de iluminat public, pentru reducerea consumului de energie electrică.

De asemenea, Primăria Cluj-Napoca oferă clujenilor și turiștilor acces gratuit la internet Wi-Fi în zona Pieței Mihai Viteazul.

În ceea ce privește statuia domnitorului Mihai Viteazul, lucrările s-au desfășurat în trei etape:

Etapa I – Executarea intervențiilor de primă necesitate – în cadrul căreia s-au efectuat lucrări pentru punerea în siguranță a monumentului, până la autorizarea lucrărilor, precum: delimitarea zonei de lucru și organizarea șantierului, înlăturarea vegetației parazitară și a mucegaiul de pe pietre, înlăturarea atentă a elementelor deteriorate, verificarea stării de conservare a betonului suport și protejarea elementelor componente ale monumentului.

Etapa II – Elaborarea documentației pentru obținerea avizelor, studiilor și expertizelor, documentației de autorizare construcție, a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție.

Etapa III – Lucrările de consolidare, restaurare și conservare la statuie. Lucrările au început în 13 aprilie 2018 și au inclus restaurarea statuii și a celor trei fresce laterale, refacerea soclului, reamenajarea scuarului.

Lucrările de reparații la ansamblul statuar au fost executate de către Asocierea S.C. Euras S.R.L. – S.C. Arh. Service Guttmann & Comp S.R.L., subcontractant S.C. ADD Concept S.R.L., valoarea totală a proiectului fiind de 3.298.890,15 lei cu TVA.

În privința Pieței Mihai Viteazul, Primăria Cluj-Napoca a realizat o serie de lucrări pentru îmbunătățirea zonelor pietonale, a spațiilor verzi și iluminatului public – de la pavare la plantări de arbori cu balot, lucrări la stația de autobuz etc. Valoarea lucrărilor: 2.307.839,58 lei fără TVA.

În urma reabilitării sistemului de iluminat s-a înlocuit rețeaua de alimentare și s-au montat următoarele echipamente: 24 sisteme de iluminat tip bolard, 4 sisteme de iluminat public și arhitectural pentru statuia lui Mihai Viteazul (dotate cu proiectoare și camere de luat vederi), 5 sisteme de iluminat pietonal în zona stației de autobuz, 3 firide pentru asigurarea alimentării cu energie electrică.

Depuneri de coroane în Piața Mihai Viteazul, de Ziua Națională a României în An Centenar:

Manifestările organizate de Primăria Cluj-Napoca în Ziua de 1 Decembrie 2018, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire a României, vor începe la ora 9.00 cu ceremonialul depunerii de coroane la statuia ecvestră a domnitorului Mihai Viteazul.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.