PIB-ul României în 2013, estimat la 140 de miliarde de euro, în creştere faţă de anul trecut

datorieGuvernul estimează că, în 2013, Produsul Intern Brut (PIB) va fi de 139,8 miliarde de euro, în creştere faţă de anul trecut, când au fost de 132,6 miliarde de euro, a anunţat joi seara de premierul Victor Ponta, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, relatează AGERPRES.

PIB-ul pe cap de locuitor ar urma să ajungă, astfel, anual, la 7.000 de euro.

Anul acesta, veniturile statului sunt estimate la 46 miliarde de euro, reprezentând 2.300 de euro pe persoană, iar cheltuielile se ridică la 49 miliarde de euro (2.450 de euro pe persoană).

Deficitul bugetar ar urma să fie de trei miliarde de euro, adică 150 de euro de persoană.

În ceea ce priveşte datoria publică a ţării, aceasta este de 51 miliarde de euro, sumă acumulată după 1989 şi până în prezent. 60% din această datorie este în valută, iar 40% în lei, a explicat premierul Victor Ponta, în prezentarea referitoare la „Starea naţiunii din punct de vedere bugetar”.

Aproximativ 48% din această datorie este internă, iar 52% datorie externă.

Potrivit documentului prezentat de primul-ministru, în 2013, România are datorii scadente de 14,4 miliarde de euro, din care 1,2 miliarde euro aferente împrumutului de la FMI şi Uniunea Europeană – acestea vor fi refinanţate.

România are o datorie de 34,7% din PIB. Din Uniunea Europeană, doar trei ţări au datorie mai mică (Estonia, Bulgaria, Luxemburg), în timp ce 23 au datorie mai mare, se mai arată în document.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.