Platoul Sălii Sporturilor va fi transformat în zonă multifuncțională, cu patinoar și acces la Someș

Primăria Cluj-Napoca a lansat o licitație publică pentru proiectul de modernizare a zonei de la Sala Spurturilor și revitalizarea malurilor Someşului.

Municipalitatea a scos la licitație ‘Serviciile de proiectare si execuție lucrari, inclusiv furnizare dotări, în vederea realizării obiectivului de investitii REVITALIZAREA CULOARULUI DE MOBILITATE NEMOTORIZATĂ AFERENT SOMEȘULUI, MODERNIZAREA ȘI EXTINDEREA INFRASTRUCTURII PIETONALE ȘI CICLISTICE PE MALURILE RÂULUI ZONA 3 – PLATOUL SĂLII SPORTURILOR’.

Investiția în acest proiect se ridică la valoarea de 16.015.953,93 lei fără TVA din care : valoarea serviciilor de proiectare este de 369.766,53 lei fara TVA si valoarea lucrarilor de executie este de 15.646.187,4 lei fara TVA. 

Durata de executie a lucrarilor 18 luni, banii provin din fonduri europene. Data limita de depunere a ofertelor este 05.06.2021.

În ceea ce privește Master Planul de regenerare urbană a malurilor Someşului, acesta a fost câștigat de spaniolii de la biroul de arhitectură Practica, ei fiind câştigători ai concursului de soluţii de 1,5 milioane de lei organizat de Primăria Cluj-Napoca şi de Ordinul Arhitecţilor Filiala Transilvania (OAR).

Proiectul este realizat de Jaime Daroca, Jose Mayoral și Jose Ramon Sierra a suferit modificări în anul scurs de la momentul câştigării concursului de soluţii, modificări la care au lucrat peste 40 de specialişti în încercarea de a recupera spaţiul public de pe malurile râului.

Planul final „Re-Thinking Someș” a fost prezentat, în 2018, de către Jose Mayoral, în cadrul unui eveniment desfăşurat sub egida Centrului Cultural Clujean. Mayoral este unul dintre fondatorii biroului de arhitectură Practica, a absolvit cursurile Universității Tehnice de Arhitectură din Sevillia și Masterul de Arhitectură al Școlii de Design de la Harvard. A condus proiecte importante în Elveția, Marea Britanie, Statele Unite, Chile și Spania, iar lucrările sale au fost expuse la Muzeul de Artă Modernă din New York – MoMa (2015). 

Deşi vorbim despre un masterplan pentru amenajarea malurilor Someşului de-a lungul celor 15 km pe care râul îi străbate prin oraş, primele intervenţii se vor concentra pe trei zone: Parcul Rozelor, platoul Sălii Sporturilor şi Parcul Armătura.

Parcarea din fața Sălii Sporturilor se va transforma într-un zonă multifuncţională, unde vor putea fi organizate diverse evenimente: pieţe şi concerte, iar iarna spaţiul va putea găzdui un târg de Crăciun şi un patinoar.

Pe malurile Someşului se vor amenaja gradene şi pontoane care vor oferi acces spre apă sau chiar spre insule naturale formate pe cursul râului. Strada Muzicescu va deveni pietonală şi prietenoasă cu bicicliştii, însă vor fi păstrate locurile de parcare pentru riverani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.